Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΤΙ ΚΙΣΑΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;

Με ελάχιστους δημότες, αρκετούς απόντες από τους εκλεγμένους και τις συνηθισμένες αντεγκλήσεις έγινε ο απολογισμός της δημοτικής αρχής για το 2015. Από τα λεχθέντα φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια διαχείρισης της καθημερινότητας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όχι πάντα με επιτυχία. Συνεχίζονται τα εγκεκριμένα έργα, πήραμε πιστώσεις για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, διεκδικούμε πιστώσεις για μικρο-έργα από εθνικούς πόρους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Απουσιάζει όμως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης για την υλοποίησή του. Και αυτό είναι εμφανές την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπήρξε λύση στο θέμα που προέκυψε για το Λαφονήσι, οι επιτρεπόμενες υποδομές στο Μπάλο έγιναν στο μέσο της περιόδου, τα Δ.Δ. Μυθήμνης και Ιναχωρίου έμειναν χωρίς δακοκτονία. Καμιά αναφορά για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, την παράκαμψη του εθνικού δρόμου, του σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης της ενδοχώρας, κλπ. Και βέβαια την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Ε.Ε, για το πολιτισμό, την αγροτική ανάπτυξη και την καινοτομία.
Δεν υπάρχει όραμα για το πώς θέλουμε την Κίσαμο μετά από 20 χρόνια. Μήπως με  πρωτοβουλία του Δήμου πρέπει να γίνει μια ημερίδα στο Δήμο, ανοικτή σε όλους τους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο δημότη για το ‘Τι Κίσαμο θέλουμε’. Πέρα από τα προεκλογικά ‘προγράμματα’ εντυπώσεων, να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες που θα αλλάξουν την Κίσαμο με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και βέβαια αξιοποιώντας το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, τόσο στη Κίσαμο όσο και εκτός Κισάμου, που είναι πρόθυμο εθελοντικά να συμβάλει σε μια τέτοια προσπάθεια.
Κ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: