Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΦΕΤΟΣ

Η εθελοντική και μη κερδοσκοπική ομάδα διάσωσης παραλιών της Κισσάμου (kissamos beach cleaning team) που αποτελείται από 30 περίπου άτομα, έχει ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες με τον καθαρισμό των παραλιών της Κισάμου. Επίσης εντοπίζει ίχνη θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και περιφράζει τις φωλιές της με την ελπίδα τα τροχοφόρα που ΠΑΡΑΝΟΜΑ κινούνται στις παραλίες να τις αποφύγουν. Δραστηριοποιείται περίπου μια φορά τη βδομάδα. 
Ναι, ίσως κάποιοι δεν το γνωρίζετε, αλλά η χελώνα καρέτα-καρέτα που είναι είδος υπό εξαφάνιση γεννά στις παραλίες μας. Αυτές τις παραλίες που στα μάτια κάποιων προσφέρονται για μηχανοκίνητες κόντρες καταστρέφοντας τις φωλιές της, αλλά και γενικά τη χλωρίδα και πανίδα τους. Επίσης ίσως δεν γνωρίζετε ότι η καρέτα-καρέτα σκάβει μια λακκούβα όπου αφήνει μέσα τα αυγά της για να εκκολαφθούν και στη συνέχεια τη σκεπάζει με άμμο. Όταν λοιπόν κάποιοι (από αφέλεια προφανώς κι όχι από κακία) αγγίζουν τις φωλιές για να πάρουν αυγά στο σπίτι τους, σκοτώνουν όχι μόνο τα αυγά που επιλέγουν να πάρουν μαζί τους, αλλά και ολόκληρη τη φωλιά. Συντελούν, δηλαδή, άθελά τους στην εξαφάνιση ενός ζώου που απειλείται ήδη. 
Να ενημερώσουμε ότι εκτός από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων ή άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, που φροντίζουν να είναι καθαρή η παραλία ακριβώς μπροστά από την επιχείρηση τους, κανείς δεν αναλαμβάνει να καθαρίσει τις παραλίες μας, εκεί που είναι παρθένες κι ανεκμετάλλευτες από ιδιώτες. Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να τις λερώσουν χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις της πράξης τους αυτής. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να επιλύσει η ομάδα εθελοντικής διάσωσης παραλιών της Κισσάμου. 
Η εθελοντική kissamos beach cleaning team έχει καθαρίσει παραλίες στα Νωπήγεια, στα Μήθυμνα, στον Κορφαλώνα, στο Καστέλι, στον Μπάλο και στη Βιγλιά επανειλημμένα. Επίσης η δράση της ομάδας έχει φτάσει και σε παραλία του Κολυμπαρίου, αφού μέλη της ομάδας είναι κάτοικοι Κολυμπαρίου και παρόλα αυτά έρχονται και βοηθούν συνεχώς στο καθάρισμα των δικών μας παραλιών... 
Κάθε φορά που καθαρίζει μια παραλία γεμίζουν πάνω από 15 μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Ενημερώνουμε ότι τα πιο συνηθισμένα σκουπίδια που βρίσκουν είναι υπολείμματα από οικοδομές, σακούλες, μεγάλα πλαστικά δίχτυα περιτυλίγματος, πλαστικά σχοινιά, τενεκεδάκια αναψυκτικών, πλαστικά μπουκάλια, παπούτσια και καπάκια. Λιγότερο συχνά βρίσκουν θαμμένα ολόκληρα εξαρτήματα αυτοκινήτων, ρούχα, αγκίστρια, ξύλα με πρόκες κ.α.!
Επίσης η ομάδα σε συνεννόηση με το δήμο Κισάμου που τους χορήγησε τα υλικά έκανε εργαστήρι και κατασκεύασε 10 ξύλινες πινακίδες που θα τοποθετηθούν σύντομα στις παραλίες μας και οι οποίες ενημερώνουν για την ύπαρξη θαλάσσιας χελώνας, την απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων στις παραλίες και τέλος τη ρίψη των σκουπιδιών στους.... κάδους σκουπιδιών! 
Η ομάδα εθελοντικής διάσωσης παραλιών της Κισάμου είναι ανοιχτή σε νέα μέλη και χαίρεται να γνωρίζει κόσμο που θέλει να βοηθήσει στο έργο της. Το παρατηρήσατε οτι φέτος οι παραλίες μας είναι καθαρότερες; 
Εδώ μπορείτε να δείτε την ομάδα σε όσους είναι στο F/B

Δεν υπάρχουν σχόλια: