Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΩΝ ΚΑΙ ΦΑΛΑΣΑΡΝΙΩΝ

Αυτό είναι το ανάγλυφο από το Δικτυνναίο ιερό με την συνθήκη συμμαχίας μεταξύ Πολυρρήνιας και Φαλασάρνων του 3ου αιώνα π.Χ που κατά 99% το πήραν οι Γερμανοί το 1942. Τελευταία απογραφή του το 1939 από την Cuarducci*. Στο ανάγλυφο φαίνεται καθαρά η θεά Δίκτυννα με τόξο και φαρέτρα και κοντό χιτώνα (Πολυρρήνια) και μια άλλη θεά φορώντας χιτώνα μακρύ και να στέκεται δίπλα σε πλώρη πλοίου (Φαλάσαρνα)
Να υπενθυμίσω οτι η συνθήκη έβγαινε σε τρία αντίγραφα που από ένα είχε κάθε πόλη μάλλον και ένα πήγαινε στο ιερό. Το αντίγραφο της Πολυρρήνιας βρέθηκε το 1886 των Φαλασάρνων βρέθηκε το 1991 από τον Μύρων Αρετάκη στην Τύλιφο.
Δείτε εδώ σχετική δημοσίευση από το αρχείο του Sadentrepese  
και εδώ η επιγραφή που βρέθηκε στην Τύλιφο  
* Ιταλίδα αρχαιολόγος που προσπάθησε από το 1930 έως και το 1939 να καταγράψει όλες τις επιγραφές που υπήρχαν στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: