Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Ο Νίκος Γιαννακάκις γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλυβιανή Γραμβούσας. Μετά την αποφοίτηση του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κισάμου σπούδασε ζωγραφική, Βυζαντινή Αγιογραφία (φορητή εικόνα και τοιχογραφία) και ψηφιδωτό στη Σχολή Mellini της Φλωρεντίας.
Από το 1969 ασχολείται με επίμονα και δημιουργικά με τη Βυζαντινή Αγιογραφία συνθέτοντας διαρκώς τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Σχολής με αυτά της παραδοσιακής Βυζαντινής Τέχνης. Η κίνηση στη σύνθεση, η ελευθερία στο σχέδιο, η εκφραστικότητα στις μορφές, δημιούργησε και καθιέρωσε μια Νεοβυζαντινή Σχολή η οποία φέρει το προσωπικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη. Ο Νίκος Γιαννακάκις έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητες φορητές εικόνες, πολλές από τις οποίες ευρίσκονται σήμερα, εκτός της Ελλάδας, σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερικής και στην Ιαπωνία, σε Μουσειακούς χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

Έχει ιστορήσει 27 ναούς (ολοκληρωμένους και μη) στην Ελλάδα αλλά και δύο καθολικούς ναούς στην Ιταλία και ένα στη Γαλλία. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις έργων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές παρουσιάσεις.
Ο καλλιτέχνης έχει τιμηθεί, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι εκκλησίες που έχει ιστορήσει είναι:
Ανάληψη Καντάνου, Αγίου Αντωνίου Ροδωπού, Αγίου Χαραλάμπου Βουκολιές, Αγίου Νεκταρίου Βουκολιές, Αγ. Νεκταρίου Σούδα, Γεννήσεως της ΘΥ Παλαιόχωρα, Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Νικοδήμου Κορακιές. Αγίου Κωνσταντίνου Καμπανό Σελίνου, Αγίου Οικουμένιου παρεκκλήσι Ιδρυμάτων Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, Παναγίας και Αγίου Γεωργίου Ανώγεια, Αγία Ειρήνη Πύργος Μονοφατσίου, Ευαγγελισμού Ροτάσι Μονοφατσίου, Μεταμόρφωση Φουρνέ Χανίων, Καθεδρικό Ναό Χανίων, Μεταμόρφωση Δαράτσου Χανίων, Αγίου Νικολάου Γαλατά Χανίων, Ευαγγελισμού και Αγ. Σπυρίδωνα Κισάμου, Αγίου Γεωργίου Πλακάλωνα Κισάμου, Αγίου Νικολάου Καλυβιανή Γραμπούσας, Αγίου Παντελεήμονα Μακρύ Τοίχος Χανιά, Καθολικό Μονή Παρθενώνα Κίσαμος, Μεταμόρφωσης Τοπόλια Κίσαμος.
Καθολικούς
Αγίων Αναργύρων San Cosmo Albanese Italia, Αγίου Αθανασίου Santa Sofia d' Epiro Italia, Capella San Giorgio Albanese Italia, Μιχ. Αρχαγγέλου Chisonaccia Corse France.

Δεν υπάρχουν σχόλια: