Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Ενώ θεωρούμε ότι οι ελαιώνες ήταν από ανέκαθεν στην Κρήτη και προσπαθούμε να βρούμε ελιές χιλιόχρονες, μια αναφορά του Χριστόφορου Buontelmonti με ημερομηνία 1416 μας πληροφορεί ότι δεν συνάντησε πουθενά ελαιώνες κατά την περιοδεία του σε αυτήν. Δυο αιώνες μετά (1629) σε άλλη αναφορά ο Φραγκίσκος Moresini αναφέρει ότι η παραγωγή λαδιού στην Κρήτη υπολογίστηκε σε 500.000 μίστατα. Τα μίστατα ήταν δοχείο λαδιού που χωρούσαν 6 οκάδες λάδι.
Αντίθετα το κρασί ήταν πάντα τα κυριότερα προϊόντα της Κρήτης από τους πρώτους Ρωμαϊκούς χρόνους ως και την Βενετική κατοχή. Ο Tririet αναφέρει ότι μόνο το 1512 η παραγωγή "Μαλβάζιας" ήταν 100.000 τόννοι και το 1554 στα Χανιά συσκευάστηκαν 14.000 βαρέλια για εξαγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: