Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΡΡΙΚΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗ -ΝΤΑΗ

Με αφορμή την τέλεση του 40ήμερου μνημοσύνου 19 Μαρτίου λίγα λόγια στην μνήμη της...
Ηρωίδα, νομομαθής με μεγάλους αγώνες του Ο.Η.Ε. Γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου και σπούδασε στην νομική Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ήταν καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, διδάκτωρ της Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, τη Φλωρεντίας, το Harvard κ.α 
Γυναίκα που με γνώση και μαχητικότητα συγκίνησε τη διεθνή κοινή γνώμη για την πρωτοποριακή συμμετοχή της σε αγώνες του 20ου αι. Πρόκειται για μια μεγάλη ηρωίδα που δούλεψε για τον άνθρωπο με αγάπη, πίστη, ελπίδα και τα κατάφερε, γιατί τον άνθρωπο τον έβλεπε σαν εικόνα του Θεού.
Εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον πλανήτη που ήταν άπορες, ηλικιωμένες, ασθενείς, εγκαταλειμμένες, τραυματισμένες και σε όλους τους μη προνομιούχους, διαφύλαξε και προστάτευσε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. 
Η μακαριστή Ειρήνη σαν πρόεδρος έλαβε το 1993 βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα διακαιώματα των αυτοχθόνων λαών, μετά από μελέτες και επισκέψεις σε δεκάδες αυτόχθονες κοινότητες από το 1984.
Εισηγήτρια σαν πρόεδρος ψηφίστηκε διακήρυξη από τον Ο.Η.Ε για τους αυτόχθονες λαούς, οι οποίοι κατοικούσαν στη γη των προγόνων τους για πάντα αλλά οι υποτιθέμενοι πολιτισμένοι λαοί τους εξόντωσαν και τους περιόρισαν σε μικρότερη γη.
Σύζυγος του κ. Νταή, προέδρου ελεγκτικού συνεδρίου Ελλάδος είχαν και οι δύο πολύτιμη και άριστη συνεργασία με το μακαριστό Ειρηναίο καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Βοήθησαν στην αγορά των οικοπέδων των τεχνικών σχολών στην είσοδο της πόλης, καθώς και στην αλλαγή αυτών από ιδιωτικές σε δημόσιες. Αργότερα μάλιστα η κ. Νταή δώρισε το πολύτιμο κεντρικό πολυέλαιο, που κοσμεί το μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας στην πόλη της Κισάμου. 
Παντελής Κατάκης
Πρόεδρος συνδέσμου Φίλων Αννουσάκειου Ιδρύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: