Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ

 Ένα πολύτιμο πνευματικό θησαυρό απέκτησε η Ι. Μητρόπολις μας. Πρόκειται περί χειρόγραφων επιστολών του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, με την υπογραφή του, ο Οποίος αναφέρεται εις τον πνευματικό του πατέρα, τον τότε «πάτερ Άνθιμο» (Βαγιάνο), τον Όσιο Άνθιμο της Χίου. Επίσης ο θησαυρός αυτός περιλαμβάνει και χειρόγραφες, ενυπόγραφες, επιστολές του Οσίου Ανθίμου της Χίου με χρονολογία 1959, προς τον τότε «πατέρα Νικηφόρο», που ο Όσιος Άνθιμος του είχε αποστείλει όταν ο Όσιος Νικηφόρος είχε μεταφερθεί από το λεπροκομείο της Χίου, με φροντίδα του Οσίου Ανθίμου, στον αντιλεπρικό Σταθμό της Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω. Στις επιστολές αυτές ο Όσιος Άνθιμος συμβουλεύει και νουθετεί το πνευματικό του παιδί, τον «πατέρα Νικηφόρο». «Έχε πάντοτε την πίστιν, την ελπίδα και την αγάπην εις τον Θεόν και η χάρις της Παναγίας και η ταπεινή μου ευχή, θα σε επισκιάζη πάντοτε, αρκεί να λάμπη πάντοτε το φως της αρετής σου, δια του οποίου θα φωτίζωνται όλοι και θα λαμβάνουν θάρρος και υπομονήν, από το καλόν σου παράδειγμα. Θέλω πάτερ Νικηφόρε να γίνης τύπος και υπογραμμός αρετής εις όλους, καθώς έδειξες εξ΄ αρχής εις τον πνευματικόν σου πατέρα άκραν υπακοήν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Όσιος Άνθιμος.
Οι επιστολές αυτές είχαν περιέλθει εις τον π. Νικόδημο Μπιλάλη, μετά δε την κοίμηση του εις την Ι. Μονή Παντοκράτορος (Άγιον Όρος), της οποίας εξαρτηματικός μοναχός υπήρξε ο μακαριστός πλέον π. Νικόδημος.  Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παντοκράτορος, Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Γαβριήλ «δια την μεγάλη αυτή ευλογία και πολύτιμο θησαυρό που η Ι. Μονή του Παντοκράτορος προσέφερε εις την γενέτειρα του Οσίου Νικηφόρου», σημειώνοντας επίσης: «Χαίρεται και επαγάλλεται η γενέθλιος γη του Οσίου Νικηφόρου που απέκτησε τον πνευματικό αυτό θησαυρό. Ο Όσιος Νικηφόρος ηθέλησε, με τρόπο θαυμαστό, να στείλει στον τόπο που είδε το πρώτο φως του ήλιου  τις ευχές του και την ευλογία του. Δόξα τω Θεώ που σε καιρούς  χαλεπούς μας χαρίζει την παρουσία και παραμυθία των Αγίων Του! Χαιρόμεθα, επίσης, που προχωρούν οι εργασίες οικοδομής Ι. Ναού αφιερωμένου στην μνήμη του. Ο μεγάλος αυτός Άγιος μας, στον τόπο που γεννήθηκε και απ΄ όπου έφυγε κατατρεγμένος και στιγματισμένος, τό όμορφο Συρικάρι της Κισάμου, θα έχει το σπίτι του, όπου θα δοξάζεται ο Τριαδικός Θεός και θα τιμάται η δική του μνήμη»!, κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: