Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ

Στο Κόκκινο Μετόχι την μέρα που πέσανε οι Γερμανοί στον κάμπο στις 20 Μαΐου 1941 ο δάσκαλος Νικολακάκης απόφοιτος της παιδαγωγικής σχολής Ηρακλείου βρίσκει ένα Γερμανό αξιωματικό βαριά τραυματισμένο. Αφού τον αφοπλίζει σκίζει το πουκάμισο του και του δένει πρόχειρα τις πληγές και τον μεταφέρει στο Καστέλι στο νοσοκομείο που είχε στηθεί στο σπίτι του Γιάννη Σαψάκη. Αφού τον παραδίδει στα χέρια των γιατρών, ο Γερμανός για όσα έκανε του δίνει ένα σημείωμα και του λέει (μιλούσαν αγγλικά και οι δυο) "άμα επικρατήσουμε να το δείξεις έτσι και σε συλλάβουν".
Δυο μέρες μετά στις 23 Μαΐου τον δάσκαλο τον συλλαμβάνουν στον Δραπανιά μαζί με τον συνομήλικο του Ευάγγελο Σκουλάκη και τους εκτελούν στην πλατεία του χωριού. Το σημείωμα βρέθηκε στην τσέπη του .. δεν το είχε κάνει χρήση.
Ο Γερμανός πέθανε και αυτός μετά απο τεσσερις μέρες και τον έθαψαν στην αυλή του σπιτιού του Γιάννη Σαψάκη. 
Στον Δραπανιά λίγο παραπάνω απο την πλατεία υπάρχει αυτή η μαρμάρινη πλάκα για να θυμίζει τις θηριωδίες των Γερμανών στα μέρη μας. 
Την ιστορία άκουσα απο τον Αντώνη Κατσικανδαράκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: