Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ....VALONA..... ΜΠΑΛΟΣ

..Όταν ξημέρωσε το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου 1691, ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης με το παλιό ημερολόγιο, άναψαν φωτιά τέσσερις Χαΐνηδες (στην απέναντι ξηρά) στην θέση Βαλόνα*, οι οποίοι έφερναν μαζί τους ένα κοπάδι πρόβατα 200 τον αριθμό που είχαν αρπάξει απο ένα Χριστιανό βοσκό του ακρωτηρίου..... Από την Γραμβούσα ο προνοητής** βλέποντα τις φωτιές έστειλε δυο βάρκες να παραλάβουν τα πρόβατα ....
Αυτή είναι ένα μέρος της κατάθεσης του αρχιπυροβολητή της Γραμβούσας του Σφακιανού Νικολή Παπαδόπουλου, προς τις αρχές της Βενετίας και έχει ενδιαφέρον για την ονομασία που δίνει για τον Μπάλο = Βαλόνα.
Στα κείμενα αλλά και στους Βενετσιάνικους χάρτες ως και σήμερα δεν υπήρχε αναφορά πέραν της Γραμβούσας για την απέναντι ακτή. Όπως καλώς λέει και η Μ. Αρακαδάκη ενδεχομένως να το έλεγαν οι Ενετοί Valle=όρμος, αγκυροβόλιο, μιας και εκεί ήταν η "σκάλα" επικοινωνίας με την Γραμβούσα και εκ παραφοράς Vallona = Βαλόνα=Μπαλόνα=Μπάλος.
Άλλο ένα ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση ενός κατοίκου της Γραμβούσας ονόματι Zuane Sagnano, Κυθήριος στην καταγωγή, που λέει οτι οι Τούρκοι δεν πείραξαν κανένα απο τους κατοίκους του νησιού (γυναικόπαιδα-χωρικούς στρατιώτες που δεν πήραν μέρος στα επεισόδια) και ότι τους μετέφεραν και τους άφησαν ελεύθερους στην πόλη. (Δεν διευκρινίζει σε πια πόλη Χανιά ή Κίσαμο).
Σε άλλη κατάθεση φαίνεται οτι το φρούριο της Γραμβούσας είχε δυο λόχους στρατιώτες το 1691, εκ των οποίων ο ένας ήταν Ιταλικός και ο άλλος Γαλλικός, ίσως ο λόγος που δεν τους πείραξαν να ήταν αυτός.
Πάντως σε γενικές γραμμές η ιστορία της Γραμβούσας θέλει ξεψάχνισμα ειδικά όταν υπάρχουν ακόμα τα αρχεία οι αναφορές που έστελναν πράκτορες και προνοητές** στην Βενετία.

**προνοητές, αξίωμα με μεγάλη σημασία ιδιαίτερα την εποχή της ενετοκρατίας όπου οι προνοητές (προβλεπτές) διορίζονταν στις διάφορες κτήσεις ως πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές. 
Διαβάστε και αυτό "Οι τελευταίοι κάτοικοι της Γραμβούσας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: