Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2017

Το Δ.Σ του Δήμου Κισάμου στο τακτικό συνέδριο της 13ης Ιουνίου 
Αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι:
 Α. Εγκρίνει την εξαίρεση από το πρόγραμμα δακοκτονίας µε δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς των παρακάτω Τοπικών Κοινοτήτων:
1. Ρόκκας 2. Σασάλου 3. Στροβλών 4. Οικισμός Σφηναρίου και 5. Οικισμός Μελισσιάς.
 Β. Η απόφαση αυτή ισχύει για το έτος 2017
Παρακάτω διαβάστε την εισήγηση του δημάρχου αλλά και τις γνώμες της Μείζονος αντιπολίτευσης από τον κ. Μυλωνάκη και του κ. Κουκουράκη απο την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Εισηγητής Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης 
- Όπως είπαµε την τελευταία φορά που έγινε η ενημέρωση στο δήμο
σχετικά µε το πρόγραμμα δακοκτονίας, η Διεύθυνση Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, µε
δεδομένο ότι ο διαγωνισμός είναι για τρία έτη φέτος για την ανάδειξη
εργολάβων, όπως είχε στείλει τα έγγραφα, δεν έλαβε υπόψη της την
απόφαση που είχαµε πάρει τον Φλεβάρη για εξαίρεση των Κοινοτήτων συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ενέταξε όλο το νομό, κατά συνέπεια και όλο το δήμο στο πρόγραμμα.
Τώρα θα µπούµε στη διαδικασία να πούµε πως και τι, αυτό είπαµε ως Δημοτική Αρχή το υποστηρίξαμε, είπαµε καλώς έγινε, παρόλο που η διαδικασία είναι διαφορετική. Το ξαναλέω για άλλη μια φορά, ότι χρειάζεται συμμετοχή, χρειάζεται υπογραφές για την συμμετοχή. Από τη στιγμή όμως που έβγαλε την προκήρυξη και σωστά την έβγαλε γιατί είναι για τρία χρόνια, που σημαίνει ότι κάποια Δημοτική Κοινότητα που ήθελε να εξαιρεθεί φέτος, και του χρόνου θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα γιατί άλλαξε γνώμη, δεν θα μπορούσε γιατί δεν θα υπήρχαν οι σχετικές πιστώσεις. Ενώ τώρα για το επίπεδο τριετίας ’17, ’18 και ’19 δηλαδή, οποιαδήποτε Κοινότητα μπορεί κάθε χρόνο να μπαίνει, να βγαίνει τέλος πάντων στο πρόγραμμα, θα υπάρχουν οι πιστώσεις για να µπορεί να γίνεται το πρόγραμμα. Αν γίνεται βέβαια και αν δεν αλλάξουνε τα δεδοµένα.
Δεν έχει ακόµα ανακηρυχτεί ο διαγωνισµός ....
....για τους εργολάβους, δεν έχει κλείσει ακόµα, θα κλείσει νοµίζω 20 του µήνα, είπανε, 19 ανοίγει η οικονοµική, αλλά θεωρητικά µας είπανε ότι από το πρώτο στάδιο ότι υπάρχει ανάδοχος σε όλο το νοµό. Εµάς είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Γραµβούσας, τώρα ποιους έχει δηλώσει στα χωριά, τι έχει δηλώσει, ποιοι είναι αρχιεργάτες και αυτά δεν το ξέρουµε αυτό είναι δικό τους θέµα.
Επίσης υπάρχουν Κοινότητες που φέρανε ξανά υπογραφές, γιατί τους ενηµερώσαµε όλους ότι πρέπει να ξαναφέρετε υπογραφές όποιοι θέλουν να εξαιρεθούν, που να έχουν τη θεώρηση όπως ζήτησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής. Και έχουν φέρει οι οικισµοί Σφηναρίου, δηλαδή Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου το Σφηνάρι. Η Κερά – Ρόκκα, οι Στροβλές, Αλυγοί δηλαδή όλη η Τοπική Κοινότητα Στροβλών, Σάσαλος και υπάρχει κι ένα θέµα µε τη Μελισσιά, τον οικισµό Μελισσιά, το οποίο κι αυτός έχει εξαιρεθεί αρκετά χρόνια, της Τοπικής Κοινότητας του Κάµπου. 

Δεν έχουν φέρει τις υπογραφές οι άνθρωποι, δεν έχουν ξαναφέρει, ναι ήτανε εξαιρεµένοι, απ’ ό,τι µου έχει πει η Κα Μαλανδράκη και για τους Αλυγούς δηλαδή µου είχε πει ότι ούτως ή άλλως θα τους εξαιρούσε και χωρίς υπογραφές πλέον γιατί λείπουνε χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι θα κάνουνε, εγώ οφείλω να σας ενηµερώσω, οφείλω να σας πω ότι εµείς ως Δηµοτική Αρχή και ως Δηµοτικό Συµβούλιο, γιατί οµόφωνα το Δηµοτικό Συµβούλιο ψήφισε τότε και δεν έγινε καµία παραπλάνηση, ψηφίσανε οµόφωνα αυτό που είπανε οι 18 Τοπικοί και ήτανε και άλλοι 10 που ήτανε εδώ, ό,τι προτείνατε εµείς ψηφίσαµε. Από εκεί και πέρα ακολούθησε µία διαδικασία αντεγκλήσεων σχετικά είτε µε τη µείζονα αντιπολίτευση είτε µε επιστήμονες άλλους για το θέμα της δακοκτονίας και φαινότανε ότι ο Δήμαρχος ήθελε να εξαιρέσει το δήμο. Δεν είδα κανέναν Τοπικό σχεδόν, δεν θυμάμαι αν µε πήρε κανείς, όχι ένας νομίζω ότι έγραψε µόνο ο Νίκος, τέλος πάντων. Δεν είδα ακόµα και στη συνάντηση που έγινε στην Διεύθυνση Γεωργίας να υπερασπιστείτε την απόφασή σας αυτή που κάνατε. Ίσως σας αδειάσανε οι δημότες σας, δεν ξέρω τι κάµανε. Πάντως όµως αυτή είναι η διαδικασία. Τώρα πρέπει να ξαναστείλουµε απόφαση γι’ αυτό σας λέω. Ναι εσείς θα εξαιρεθείτε, αυτοί οι τέσσερις που ανέφερα και ξαναλέω πάλι, η Ρόκκα, Κερά, ο οικισµός Σφηναρίου της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, Στροβλές, Αλυγοί, Σάσαλος και η Μελισσιά, τη λέµε εµείς -µίλησα µε τον Πρόεδρο- επειδή έχουν εξαιρεθεί, τώρα αν την λάβουνε υπόψη τους δεν ξέρω ό,τι θέλει ας κάνει είναι δικό τους το θέµα, εµάς δεν µας φέρανε υπογραφές, απλώς λένε σου λένε εµείς δεν ξαναµαζεύουµε υπογραφές, εµείς έχουµε φύγει δεν µαζεύουνε, τώρα ό,τι νοµίζει ας κάνει, ούτως ή άλλως…
 Ο κ. Μυλωνάκης αφού πήρε το λόγο, είπε: 
-Τέλος πάντων εµένα η θέση µου είναι πάγια, η Κοινωφελής έπρεπε να υπάρχει να συµµετέχει στο διαγωνισµό κ.τ.λ. κι έπρεπε να έχει τον έλεγχο της όλης κατάστασης και αυτοί που εξαιρούνται έπρεπε να υπάρχουν τα γνήσια των υπογραφών, σε αυτό συµφωνώ, εφόσον υπάρχουν να εξαιρεθούν, όσοι δεν υπάρχουν δεν εξαιρούνται.
 Ο κ. Κουκουράκης αφού πήρε το λόγο, είπε: 
- Εντάξει, ευχαριστώ.
Είπε ο Δήµαρχος ότι οµόφωνη απόφαση πάρθηκε και όντως πάρθηκε οµόφωνη απόφαση, όµως σε εκείνο το Δηµοτικό Συµβούλιο ήµουν παρών και κατήγγειλα τη διαδικασία και το θέµα, που µπήκε ως πρόσκληση αλλά και την ίδια τη διαδικασία όπως έγινε. Είπα ότι η
απόφαση αυτή δεν πρόκειται να περάσει, γιατί από παντού έµπαζε ως µη νόµιµη απόφαση και αποχώρησα και δεν ψήφισα, για να µην νοµιµοποιήσω τη διαδικασία. Στην πορεία αµέσως µετά, την επόµενη µέρα έστειλα µία επιστολή στη Διεύθυνση Γεωργίας µε αυτά που είχα πει εδώ µέσα και µε την οποία ζητούσα να µην ληφθεί υπόψη η απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου για τους λόγους που είχα πει.
Και επειδή οι λόγοι ήτανε ισχυροί η υπηρεσία έκανε αυτό, δεν φταίει η υπηρεσία δηλαδή, η υπηρεσία υποχρεώθηκε εκ του νόµου να το κάνει.
Από εκεί και πέρα έτσι για το τυπικό της υπόθεσης, εντάξει υπάρχει αλληλογραφία που το δείχνει. Η υπηρεσία λοιπόν τι είπε;
Ότι η απόφαση µε βάση τα χαρτιά που είχανε ζητηθεί, µε βάση τα χαρτιά που είχανε ζητηθεί δεν υπήρχανε οι προϋποθέσεις για να µπορεί να παρθεί η απόφαση. ∆ηλαδή δεν δηµιουργούτανε η ασφάλεια στην υπηρεσία από τις νοµικές επιπτώσεις, στο πως µια Κοινότητα θα βγει έξω από τον ψεκασµό, αυτό ήτανε το ζήτηµα. Και έτσι έγινε όλη αυτή η ιστορία και γι’ αυτό ξαναζήτησε, παρόλο που έχουνε περάσει οι προθεσµίες βέβαια, αλλά επειδή το είχε πει η υπηρεσία ότι εγώ θα δεχθώ και την τελευταία στιγµή να µου στείλετε, µπόρεσαν οι Κοινότητες αυτές, όπου όµως το χαρτί που θα στείλουν 50% συν ένα των ελαιοδέντρων οι υπογραφές αυτές. Αυτό θα γίνει.
Τώρα εξαιρούνται αυτά τα 4 χωριά, αλλά για να είµαστε εντάξει εµείς πρέπει να τους πούµε ότι εξαιρούνται και από προστατευόµενη γεωγραφική ένδειξη που έχει η Κρήτη ολόκληρη. Αυτό είναι ένα συν, ωφελεί το brand name Κρήτη – Ελαιόλαδο και κάθε περιοχή που δεν διασφαλίζεται ότι θα γίνει δολωµατικός ψεκασµός στο χωριό αυτό, δεν µπορεί να είναι περιοχή ΠΓΕ. Έτσι λοιπόν οι περιοχές αυτές θα εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία.
Επίσης µε βάση την οδηγία την ευρωπαϊκή που έχει βγει, αλλά και την ελληνική νοµοθεσία στις περιοχές που γίνεται ψεκασµός µε τρακτέρ, υπάρχει µία πολύ συγκεκριµένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από αυτούς που θα κάνουνε τον ψεκασµό. Όπως π.χ. ενηµέρωση µε τοιχοκόλληση στα σήµατα, να µην πλησιάζουν στα σπίτια όταν είναι στην περίπτωση που χρησιµοποιούνε τουρµπίνες, λέει χίλια µέτρα από το τελευταίο όριο του οικισµού, χίλια µέτρα απόσταση, για προς αποφυγή ψεκαστικού νέφους.
∆είτε τώρα τις επιπτώσεις, εάν δεν γίνουν αυτά και ένας ευαίσθητος πολίτης είτε βιολογικός είτε περιβαλλοντικά ευαίσθητος είτε κάποιος που έχει παιδιά και του ψεκάζουνε κοντά και δει ψεκαστικό νέφος πάει και κάνει µια καταγγελία, κάποιοι θα την πληρώσουνε. Κι όλα τα σχετικά αδικήµατα είναι ποινικά αδικήµατα,  δεν είναι ούτε πταίσµατα, ούτε πληµµελήµατα, είναι ποινικά αδικήµατα. Αυτό για να το ξέρουµε και να έχουµε υπόψη µας ότι όπου γίνει ψεκασµός µε τρακτέρ, µε καλύψεις δηλαδή, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι άνθρωποι κι αυτό εδώ έρχεται η δουλειά του δήµου. Υπάρχει νοµοθεσία την οποία ο κόσµος δεν την ξέρει, ο δήµος λοιπόν µε βάση το άρθρο 93 και το 74 σε θέµατα δηµόσιας υγείας και περιβάλλοντος παρεµβαίνει, θα έπρεπε να βγάλουµε κανονιστική απόφαση µε βάση την κείµενη νοµοθεσία και να πάµε να την τοιχοκολλήσουµε την απόφαση αυτή στα χωριά, ώστε ο άνθρωπος που ψεκάζει να γνωρίζει να µην βρεθεί προ εκπλήξεων.
Και γιατί σας λέω προ εκπλήξεων; Επειδή όπως είπανε 20 χρόνια δεν κάνανε τίποτα, ναι η νοµοθεσία υπάρχει τα τελευταία χρόνια και επειδή έχει προχωρήσει πολύ το πράγµα µε τους καρκίνους, µε τις αρρώστιες κι όλα αυτά, θα αρχίσει κάποια στιγµή να εφαρµόζεται.
Από όσο µε πληροφόρησαν στη Διεύθυνση Γεωργίας πέρυσι έπιασαν 9 οι οποίοι είναι στο ποινικό και επίσης εξαιρούνται από την επιδότηση.
∆εν είναι απλά τα πράγµατα, επειδή οι εποχές οι παλιότερες ήτανε ήρεµες, δεν σηµαίνει ότι θα συνεχίσουνε, σφίγγουν τα πράγµατα. Καλό λοιπόν και καθήκον µας είναι ποιο; Όχι να πούµε εγώ λέω αυτό και αυτό πρέπει να γίνει, να πούµε όλες τις λεπτοµέρειες στους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να το ξέρουνε. Μόνο αυτό ζητούσα εγώ από την πρώτη απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου, να τα πούµε όλα, να τα πούµε όλα και τότε µόνο οι Τοπικοί που έχουν αναλάβει βαριά ευθύνη, πολύ βαριά ευθύνη, απόφαση πήρανε, αυτοί διώκονται εάν δεν ακολουθηθούνε σηµαντικά πράγµατα. Και επίσης και το Δηµοτικό Συµβούλιο και οι δύο διώκονται, έχουνε πάρει αποφάσεις εκτελεστές που έχουνε συνέπειες.
Αυτό λοιπόν παρακαλώ πολύ να το έχουµε υπόψη µας και σε άλλα σοβαρά θέµατα, στα µικρότερα θέµατα εντάξει τα είδαµε και προολίγου κάνουµε ό,τι µπορούµε και από τη µεριά του δήµου και από εµάς ό,τι µπορούµε κάνουµε να προχωρήσουν κάπως τα πράγµατα. Αλλά προσέξτε τα πολύ προσεκτικά, προσέξτε τα, θα έρθει η στιγµή που θα την πληρώσουµε και το οικονοµικό βέβαια παίζει µέσα διότι όπου δηµιουργηθεί εστία αρχίζουν οι έλεγχοι (…) βγαίνουνε τα λάδια βιοµηχανικά και τελειώνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: