Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Στο παλιό Τσαρσί, την σημερινή Σκαλίδη, την επισκεπτόσουν κάποτε αλλά και σήμερα, απο τα στενά. Αυτά τα 6 στενοσόκακα που τα 5 απο αυτά υπάρχουν ακόμα ήταν οι μοναδικοί κάθετοι δρόμοι κάποτε της Σκαλίδη. Σήμερα έχει κλείσει μόνο το στενό του Δαρατσιανού, δίπλα απο το φαρμακείο Λυγιδάκη που συγκοινωνούσε με την Βρύση του Μαρή με μια γυριστή σκάλα. Τα άλλα τα ξέρετε.... το στενό του Χαλκιαδάκη, το στενό του Φωτάκη που είναι διπλό και καταλήγει στην Ηρώων Πολυτεχνείου, δίπλα απο το ζαχαροπλαστείο Σημανδηράκη, το στενό του Παπαδάκη που πάει προ την Βρύση του Μαρή και τέλος το διπλό στενό που ξεκινάει απο το φρούριο στην Τομπάζη και καταλήγει δίπλα απο το ψαράδικο του Πατεράκη.
Αυτά τα στενά λοιπόν θα έπρεπε να ήταν στολίδια του Καστελλιού, δεν θα πω σε τι κατάσταση είναι τα περισσότερα σήμερα, αλλά είναι αλήθεια οτι η κατάσταση μας έχει ξεφύγει. Στα περισσότερα φοβάσαι να τα περπατήσεις... ή θα κάνει το ψιλό του κανένα γεροντάκι ή θα είναι γεμάτα απο κάδους και ωραίες μυρωδιές, ή θα έχει παρκάρει κανένα αυτοκίνητο και δεν θα μπορείς να περάσεις ...νέα μόδα στα στενά οι κάδοι. 
Μάλλον πρέπει να τα σουλουπώσουμε, βέβαια είναι τόσα τα προβλήματα μέσα στην πόλη που σωστά αναρωτιέσαι από που να αρχίσεις.

Υ.Σ Ξανακάνω την πρόταση μπας και δεν την είδανε οι υπεύθυνοι. Με τον ίδιο τρόπο που κλείνουμε ένα δρόμο, μια πλατεία, με τον ίδιο τρόπο δεν βάζουμε σκουπιδοτενεκέδες μέσα στην πόλη και ειδικά στα στενά. Υπάρχουν άλλοι χώροι για να βάλουμε τους σκουπιδοτενεκέδες.. μια ολάκερη πλατεία περιμένει κάτω απο το Μουσείο, που δεν την επισκέπτεται ούτε άνθρωπος. Ίδια απόσταση είναι για τα μαγαζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: