Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ

Οι Γιορτές της Ρόκκας 2017 πέρασαν. Για δυο εβδομάδες οι 60 κάτοικοι της Ρόκκας και της Κεράς σήκωσαν στους ώμους τους ένα τεράστιο φορτίο και έζησαν ένα πολιτιστικό θαύμα. Μετέτρεψαν τα δυο χωριά σε κυψέλες πολιτισμού καταφέρνοντας να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση-παρέμβαση πολιτισμού, εκπαίδευσης και ανάπτυξης που όμοια της δεν έχει παρουσιαστεί στην ενδοχώρα της Κρήτης και όχι μόνο. Και να υπενθυμίσουν με έμφαση ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα πολύτιμα ξεχασμένα εργαλεία ενδυνάμωσης της ενδοχώρας μας.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος δεν στηρίχτηκε στα δεδομένα της περιοχής, δηλαδή στον περιορισμένο αριθμό κατοίκων και προσφερόμενων υποδομών. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε με κριτήρια την ποιότητα την ταυτότητα και το διαχρονικό αποτύπωμα του στον τόπο χωρίς καμία έκπτωση και συμβιβασμό.
Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες έδωσαν το παρών στις Γιορτές μας στις τρεις μουσικές και δυο θεατρικές μεγάλες παραστάσεις και φιλοξενήθηκαν στις τέσσερις εξέδρες που κατασκευάστηκαν με πολύ κόπο και μεράκι για να τους υποδεχτούν.
Μια μαγική τελετή έναρξης από τα παιδιά των χωριών μας που μας συγκίνησε.
Περισσότεροι από 150 επιμορφούμενοι ενήλικες και ανήλικες συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια λιθοξοΐας, κοσμήματος, στα βιωματικά εργαστήρια τέχνης για παιδιά, το εργαστήριο μινωικής κουζίνας και το εργαστήριο τέχνης από την νεολαία Κισάμου.
Πολλές δεκάδες συμμετέχοντες στην οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι της Ρόκκας.
Περισσότερους από 150 μικρούς και μεγάλους, αποκλειστικά τοπικούς, χορηγούς και υποστηρικτές.
Εκτεταμένες συνέργειες,....
... με το σύνολο των φορέων να δηλώνουν έμπρακτα την στήριξη τους. Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανιών, Δήμος Κισσάμου, Δήμος Πλατανιά, Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, ΑΝΕΚ LINES, ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Ερυθρός Σταυρός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Αννουσάκειο Ίδρυμα, Νεολαία Κισσάμου, ΔΕΗ, ΟΤΕ και δεκάδες εθελοντές.
Είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που αξίζουν ευχαριστηρίων που δυστυχώς δεν είναι εφικτό να το κάνουμε ονομαστικά, όμως η αναγνώριση της προσφοράς τους έχει αποτυπωθεί στην συνείδηση των χωριανών.
Επιτρέψτε μου όμως να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στους Προέδρους μας και μέσω αυτών στο σύνολο των κατοίκων της Ρόκκας και της Κέρας, τους πρωταγωνιστές των Γιορτών Ρόκκας.
Τον Ευτύχη τον Παπαδάκη τον πρόεδρο της Τοπικής Ρόκκας. Τον άξιο, ακούραστο και αθόρυβο πρωτεργάτη μας και ίσως τον καλύτερο πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας που έχω συναντήσει.
Τον Γιώργο Καστανάκη, τον "φωνακλά" αλλά αεικίνητο, αποτελεσματικό και ευρηματικό Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς "Η Αντωνούσσα".
Τον Αντώνη Γιανναράκη τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας "Η Αρχαία Ρόκκα" που παρά το άγχος του με την ηρεμία και την θετική του ματιά διαχειρίστηκε με επιτυχία και τις πολλές δυσκολίες που συναντήσαμε (Nevermind Αντώνη!).
Τέλος, την αγαπημένη Mety Panagiotopoulou, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού προγραμματισμού που εκτέλεσε τελικά, με επιτυχία, και χρέη Διευθύντριας Παραγωγής. Την ευχαριστώ για τις εκατοντάδες ώρες τα ξενύχτια και την υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε, για την αγάπη της, την αφοσίωση της στους χωριανούς και τις Γιορτές Ρόκκας που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.
Τα όσα ζήσαμε στις δυο εβδομάδες των Γιορτών Ρόκκας έχουν πλέον εγγράφει στην συλλογική μνήμη των δυο μικρών κοινοτήτων. Συζητήσαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, αγχωθήκαμε, κουραστήκαμε, τραγουδήσαμε, απογοητευτήκαμε, χορέψαμε, επικοινωνήσαμε, γελάσαμε.
Τελικά όμως ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ δίνοντας ζωή και νόημα στον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε!
Και του χρόνου λοιπόν.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Σημανδηράκης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Γιορτών Ρόκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: