Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ… ΟΧΛΟΥ

Πριν από λίγους μήνες και σε μια εκδρομή εκτός έδρας, ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ, έσπευσαν ν’ αγοράσουν (και με διόλου ευκαταφρόνητη τιμή) ένα παιχνίδι (spinner). Το αγόρασαν όπως μου είπαν γιατί κάποιος τους εγγυήθηκε πως όταν το στριφογυρίζουν θα τους φύγει το άγχος του σχολείου.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ ΛΟΙΠΟΝ…
Προσπάθησα με πολύ κόπο και πλείστα επιχειρήματα να τους εξηγήσω πως μέσα από μια πλάνη, υποτάσσονται στις βουλές ανθρώπων, οι οποίοι λειτουργούν εξυπηρετώντας καταστάσεις προς ίδιον όφελος ή όφελος κάποιων άλλων. Ο τρόπος που δεχόμαστε ή όχι τα πράγματα και η δική μας η μακαριότητα, κάνει κάποιους άλλους να τρίβουν τα χέρια τους από ευτυχία. Μια προσπάθεια που μάλλον έπεσε στο κενό αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης δεκαπεντάχρονων που τόσα χρόνια γαλουχούνται να λειτουργούν σαν μάζα. Μια μάζα εύπιστη και μυημένη σε συμπεριφορές που μεταδίδονται σαν τον άνεμο.
Και τώρα πια που η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ έγινε αντικείμενο κλήρωσης, σ’ ένα σύστημα που παράγει από τζογαδόρους και απαίδευτους μέχρι ανθρώπους χωρίς δεξιότητες, όλοι θα συμμετέχουν με τις ίδιες πιθανότητες στο Τζακ Ποτ της πραγματικής ζωής. 
Εκεί που ο καλύτερος θα πρέπει να τζογάρει για να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας και όλοι μαζί, ζαλισμένοι από τις αναθυμιάσεις της κοινωνίας που αποσυντίθεται με γοργούς ρυθμούς, θα βολοδέρνουν σ’ ένα κοπάδι προβάτων, αδύναμοι να γλιτώσουν από τους λύκους.
Όλα τ’ άλλα περί ισότητας, επάθλων, ανταγωνισμού κλπ, είναι επιχειρήματα για καθημερινή λαϊκή κατανάλωση μεταξύ μας. Άλλωστε η Γαλανόλευκη χρόνια τώρα κυκλοφορεί σε πετσέτα, σαγιονάρα, μαγιό και λοιπά αξεσουάρ της ηδονής.
Και για να μην ξεχνιόμαστε…
… Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ… γιατί απλά δεν το επιθυμεί…
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: