Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 5.7 ΕΚ ΧΡΟΝΩΝ

Τα αποτυπώματα ανακαλύφθηκαν τυχαία από τον Gerard Gierlinski κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Κρήτη το 2002. Ο Gierlinski, παλαιοντολόγος στο Πολωνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο που ειδικεύτηκε στα αποτυπώματα, αναγνώρισε τα αποτυπώματα ως θηλαστικά αλλά δεν τα ερμήνευσε περαιτέρω Τότε. Το 2010 επέστρεψε στην περιοχή μαζί με τον Grzegorz Niedzwiedzki, πολωνός παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, για να μελετήσει λεπτομερώς τα αποτυπώματα. Μαζί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ίχνη έγιναν από ανθρωποειδείς.
Τα πρόσφατα ανακαλυμμένα ανθρώπινα ίχνη από την Κρήτη μπορούν να δοκιμάσουν την καθιερωμένη αφήγηση της πρώιμης ανθρώπινης εξέλιξης. Τα αποτυπώματα είναι περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών και έγιναν σε μια εποχή που η προηγούμενη ....
...... έρευνα βάζει τους προγόνους μας στην Αφρική - με τα πόδια που μοιάζουν με πιθήκους.
Από την ανακάλυψη απολιθωμάτων του Australopithecus στη Νότια και Ανατολική Αφρική κατά τα μέσα χρόνια του 20ού αιώνα, η προέλευση της ανθρώπινης γραμμής θεωρείται ότι βρίσκεται στην Αφρική. Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις απολιθωμάτων στην ίδια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εικονικών αποτυπώσεων Laetoli της Τανζανίας, ύψους 3,7 εκατομμυρίων ετών, τα οποία παρουσιάζουν ανθρώπινα πόδια και όρθια μετακίνηση, έχουν εδραιώσει την ιδέα ότι οι ανθρωπινές οικογένειες (πρώιμα μέλη της ανθρώπινης γενεαλογίας) προέρχονται όχι μόνο από την Αφρική Παρέμεινε απομονωμένη εκεί για αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν διασκορπιστεί στην Ευρώπη και την Ασία. Η ανακάλυψη περίπου 5,7 εκατομμυρίων ετών ανθρωποειδών αποτυπώσεων από την Κρήτη, που δημοσιεύθηκαν online αυτή την εβδομάδα από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, ανατρέπει αυτή την απλή εικόνα και προτείνει μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα.
Τα ανθρώπινα πόδια έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό σχήμα, διαφορετικό από όλα τα άλλα χερσαία ζώα. Ο συνδυασμός μιας μακράς σόλας, πέντε μικρών μπροστινών ποδιών χωρίς νύχια και ενός hallux ("big toe") που είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δάχτυλα των ποδιών, είναι μοναδικό. Τα πόδια των στενότερων συγγενών μας, οι μεγάλοι πίθηκοι, μοιάζουν περισσότερο με ένα ανθρώπινο χέρι με ένα hallux που μοιάζει με αντίχειρα και που κολλάει στο πλάι. Τα ίχνη της Laetoli, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν γίνει από τον Australopithecus, είναι αρκετά όμοια με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, εκτός από το ότι η φτέρνα είναι στενότερη και η σόλα δεν διαθέτει σωστή καμάρα. Αντίθετα, ο 4,4 εκατομμυρίων ετών Ardipithecus ramidus από την Αιθιοπία, ο παλαιότερος άνθρωπος που είναι γνωστός από εύλογα απολιθωμένα απολιθώματα, έχει ένα πόδι που μοιάζει με πιθήκους. Οι ερευνητές που περιέγραψαν τον Ardipithecus ισχυρίστηκαν ότι είναι ένας άμεσος πρόγονος των μεταγενέστερων ανθρωποειδών, υπονοώντας ότι ένα ανθρώπινο πόδι δεν είχε εξελιχθεί ακόμη εκείνη τη στιγμή.
Τα νέα αποτυπώματα, από τον Τράχηλα της Δυτικής Κρήτης, έχουν μια αδιαμφισβήτητα ανθρώπινη μορφή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δάχτυλα των ποδιών. Το μεγάλο δάκτυλο είναι παρόμοιο με το δικό μας σχήμα, μέγεθος και θέση. Συνδέεται επίσης με μια ξεχωριστή «μπάλα» στη σόλα, η οποία δεν υπάρχει ποτέ στους πιθήκους. Το πέλμα του ποδιού είναι αναλογικά μικρότερο από ότι στις εκτυπώσεις Laetoli, αλλά έχει την ίδια γενική μορφή. Εν ολίγοις, το σχήμα των εκτυπώσεων του Τράχηλου δείχνει ξεκάθαρα ότι ανήκουν σε μια πρώιμη ανθρωπότητα, κάπως πιο πρωτόγονη από τον ιχνηλάτη Laetoli. Κατασκευάστηκαν σε μια αμμώδη παραλία, πιθανώς ένα μικρό δέλτα ποταμού, ενώ οι διαδρομές Laetoli έγιναν σε ηφαιστειακή τέφρα.
«Αυτό που προκαλεί αυτό το αμφιλεγόμενο είναι η ηλικία και η θέση των εκτυπώσεων», λέει ο καθηγητής Per Ahlberg στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.
Σε περίπου 5,7 εκατομμύρια χρόνια, είναι νεότεροι από την παλαιότερη γνωστή ορυκτή ανθρωπότητα Σαχελάνθρωπος από το Τσαντ και είναι σύγχρονοι με τον Orrorin από την Κένυα, αλλά περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότεροι από τον Ardipithecus ramidus με τα πόδια που μοιάζουν με πιθήκους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι ο Αρδιπύκτος είναι ένας άμεσος πρόγονος των μεταγενέστερων ανθρωποειδών. Επιπλέον, έως το φθινόπωρο, όλες οι ορυκτές ανθρωπογενείς ηλικίας άνω των 1,8 εκατομμυρίων ετών (η εποχή των πρώιμων Homo απολιθωμάτων από τη Γεωργία) προέρχονταν από την Αφρική, οδηγώντας τους περισσότερους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν όπου η ομάδα εξελίχθηκε. Εντούτοις, τα ίχνη του Trachilos είναι ασφαλώς χρονολογημένα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό foraminifera (θαλάσσιων μικροοργανισμών) από υπερβολικές και υποκείμενες κλίνες, συν το ότι βρίσκονται ακριβώς κάτω από ένα πολύ χαρακτηριστικό ιζηματογενές πέτρωμα που σχηματίζεται όταν η Μεσόγειος θάλασσα στεγνώσει σύντομα, 5,6 εκατομμύρια χρόνια πριν . Με περίεργη σύμπτωση, νωρίτερα αυτό το έτος, μια άλλη ομάδα ερευνητών επανεξέθεσε το αποσπασματικό 7,2 εκατομμυρίων ετών γένος Graecopithecus από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως ανθρωπόμορφο. Ο Graecopithecus είναι γνωστός μόνο από τα δόντια και τις γνάθες.
Την εποχή που έγιναν τα ίχνη στον Τράχηλα, δεν υπήρχε μια περίοδος γνωστή ως αργά το Μιόκαινο, η έρημος της Σαχάρας. Σαβανά- όπως το περιβάλλον που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η Κρήτη δεν είχε απομακρυνθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς οι πρώιμες ανθρωποκτονίες θα μπορούσαν να κυμανθούν σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική και να αφήσουν τα ίχνη τους σε μια μεσογειακή ακτή που θα αποτελούσε κάποια στιγμή μέρος της Κρήτης.
«Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί την καθιερωμένη αφήγηση της πρώιμης ανθρώπινης εξέλιξης και είναι πιθανό να προκαλέσει πολλή συζήτηση. Ανεξάρτητα από το αν η ερευνητική κοινότητα των ανθρωπίνων προελεύσεων θα δεχτεί τα ορυκτά αποτυπώματα ως αποδεικτικά στοιχεία της παρουσίας ανθινινών στο Μιόκαινο της Κρήτης παραμένει προς συζήτηση», λέει ο Per Ahlberg.
Διαβάστε εδώ όσοι ενδιαφέρονται το δοκίμιο του Andrzej Boczarowski
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001678781730113X
Αισθάνομαι χαρά που στην ομάδα αυτή ήμουν και εγώ ένας μικρός κρίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: