Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΚΚΑ

Δίγλωσσο κατατοπιστικό φυλλάδιο για τον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, κυκλοφόρησε απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Τα κείμενα είναι της αρχαιολόγου Παρασκευής Δροσινού εμπλουτισμένα με πολλές φωτογραφίες του Δημήτρη Τομαζινάκη.
Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα 
"Η άποψη οτι το όνομα της Ρόκκας είναι Βενετσιάνικο από το ιταλικό rocca, που σημαίνει φρούριο πάνω σε οχυρό φυσικό ύψωμα, δεν φαίνεται να ευσταθεί δεδομένου οτι το όνομα αναφέρεται και από τον Αιλιανό ήδη απο τον 3ο μ.Χ αιώνα. Η μαρτυρία αυτή με την επιβεβαίωση του τοπωνυμίου οδηγεί στην ταύτιση του ελληνιστικού οικισμού με την αρχαία Ρόκκα.
Το 1905 την περιοχή επισκέφτηκε ο Ιταλός αρχαιολόγος Gerola που αποτύπωσε την οχύρωση καθώς και τα κατάλοιπα απο Ρωμαϊκές δεξαμενές.
Το 1960 ο αείμνηστος αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτων ανάσκαψε διώροφο κιβωτιόσχημο τάφο και ανάμεσα στα ευρήματα και ένας αμφορέας, που φέρει 4 θέματα απο την μυθολογία. (Μουσείο Κισάμου) 
Ο Ηρακλής με το ρόπαλο να επιτίθεται στον Κέρβερο. Ο Ιάσονας να παλεύει με το δράκοντα που φύλαγε το χρυσόμαλλο δέρας στην Κολχίδα."
Το φυλλάδιο για όσους τους ενδιαφέρει πραγματικά η αρχαιολογία και η ιστορία της περιοχής μας θα το βρουν δωρεάν στο Μουσείο Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: