Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΚΙΣΣΑΜΟΣ ΚΑΤΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Να τι γράφει η Βικιπαίδεια για την αρχαία Κίσαμος η οποία στηρίζεται στην εθελοντική συνεργασία. Ποιων όμως;
" Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον ομώνυμο κόλπο. Αυτή η αρχαία πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισσάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσσαμος γνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη. Η «Κίσαμος πόλις», όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισσάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλι (βενετσιάνικο φρούριο).
Αν και βρισκόταν κοντά στη μεγάλη πόλη Πολυρρηνία της οποίας ήταν επίνειο, λειτούργησε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοψε δικά της νομίσματα. Τα νομίσματά της απεικόνιζαν στη μια πλευρά κεφαλή του Ερμή με πέτασο και στην άλλη δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ.
Βενετοκρατία
Λόγω του πλούτου της και της τοποθεσίας της η Κίσσαμος ήταν πάντοτε καλά οχυρωμένη. Τα τείχη της πόλης πρωτοκτίστηκαν, από τους Βενετούς, (Καλές) και τμήματά τους σώζονται ακόμα, δυτικά του τουρκικού φρουρίου. Μάλιστα ονομάστηκε «Καστέλι» εξ αιτίας του φρουρίου της: Καστέλι ή Καστέλι Κισάμου (για να ξεχωρίζει, καθώς η Κρήτη είχε πολλά Καστέλια).

Πολλά λάθη και τα περισσότερα συνεχίζουν να υπάρχουν παρά τις εισηγήσεις των αρχαιολόγων, εδώ και χρόνια, επειδή ως και σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει γιατί αυτή η πόλη ονομάστηκε Κίσαμος και πως προήλθε το όνομα της. Νομίζω οτι πρέπει να γίνει μια καλύτερη προσπάθεια για να μπορέσουμε να γράψουμε την αλήθεια, για την πόλη μας και θεωρώ οτι μια προσπάθεια ανάμεσα στον Φιλολογικό σύλλογο και την αρχαιολογία θα ήταν το ότι καλύτερο.
Εγώ απλά θα αναφέρω οτι ...
Ως και σήμερα από τις προσπάθειες της αρχαιολογίας δεν έχει βρεθεί ούτε ένα νόμισμα που να αναγράφει τα παραπάνω που ισχυρίζεται η Βικιπαίδεια ούτε φυσικά υπάρχει νόμισμα με την λέξη Κίσαμος.   
Το δελφίνι δεν ήταν ποτέ σύμβολο της πόλης, (της Φαλάσαρνας ίσως) και αν υπήρχε ένα σύμβολο που θα την χαρακτήριζε στα Ρωμαϊκά χρόνια αυτό θα ήταν του κρασιού.
Λιμάνι της Πολυρρήνιας ενδεχομένως, αλλά αν αναλογιστούμε οτι η Κίσαμος και γενικά η δυτική Κρήτη υψώθηκε κατά 7 μέτρα, (σεισμός 365 μ.Χ) τότε το Μαύρο Μώλος δεν θα ήταν παρά ένας μικρό ρωμαϊκός κυματοθραύστης. Το λιμάνι λογικά θα ήταν λίγο παραπάνω απο την εκκλησία του του Πύργου.
Τέλος πάνω στο Σελί υπάρχει μια αρχαία Ελληνιστική πόλη που περιβαλλόταν απο τείχη (Θεοφανιδης 1883-1959), αυτή η πόλη κατά εκτιμήσεις ειδικών ίσως λεγόταν Ελαία. 
Οι Ρωμαίοι έκαναν την Κίσαμο πόλη, έκτασης 1000 στρεμμάτων, κατά τον 1ο αι μ.Χ και της έδωσαν το όνομα που άκουσαν απο τους Πολυρρήνιους. 
Όσο για το ένα σ ή τα δυο της λέξης Κίσσαμος μια υπόθεση που έχει κουράσει καλό είναι να ρωτήσουμε τους ειδικούς και φυσικά τα δούμε τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: