Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η Αγία Βαρβάρα, η  Μεγαλομάρτυς, ήταν Χριστιανή αγία και μάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο πατέρας της  Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης", και όταν πληροφορήθηκε ότι είναι χριστιανή εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. 
Η ιερή μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι προστάτιδα του Πυροβολικού. Επίσης θεωρείται προστάτιδα αγία των μεταλλείων και των ορυχείων απανταχού της επικράτειας. Είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης και πολιούχος της πόλης της Δράμας και του Ρεθύμνου Κρήτης.
Στην επαρχία Κισάμου υπάρχουν τρεις Ιεροί Ναοί της Αγίας Βαρβάρας
1.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Γερακιανών
Η  εκκλησία βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου και κτίσθηκε το έτος 1882  από τους κατοίκους του χωριού στο χώρο της προϋπάρχουσας μικρότερης εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας η οποία γκρεμίστηκε μερικώς και επεκτάθηκε. Είναι η κεντρική εκκλησία και το νεκροταφείο του χωριού. 
2.- Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Λατζιανών
Αρχαίος ερειπωμένος ναός  του 11ου αιώνα στο μικρό οικισμό Λατζιανά του χωριού Βουλγάρω, που υπήρξε καθολικό μονής, και είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς με τρούλο.
Ο ναός ήταν αγιογραφημένος και μέρος των τοιχογραφιών του ναού, που βρέθηκαν σε πεσμένα κομμάτια τοιχοποιίας κατά τις εργασίες καθαρισμού και στερέωσης, αποτοιχίστηκαν και φιλοξενούνται στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, ενώ αρκετές άλλες παραμένουν επί τόπου.
Δυστυχώς η εκκλησία και οι εναπομείναντες τοιχογραφίες είναι στο έλεος του καιρού. 
3.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Λουσακιών
Ξωκλήσι που βρίσκεται στη γειτονιά Ζαχαριανά των Λουσακιών.
Επίσης στο Νομό Χανίων υπάρχουν άλλοι πέντε ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη της
1.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Μουρνιών
2.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Βλητέ
3.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Ναυστάθμου Κρήτης
4.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Πεδίου Βολής Κρήτης
5.-Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας  Χώρας Σφακίων
 Απολυτίκιο της Αγίας Βαρβάρας
Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν
εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε
και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών,
βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.   
  Μανόλης Σπανουδάκης
  Γερακιανά Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: