Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ιωνάς όταν ήταν στην Κίσαμο 1964-1974. Σήμερα Μητροπολίτης Καμπάλας  και Έξαρχος πάσης Ουγκάντας με τεράστιο έργο εκεί παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουγκάντα είναι πλέον Εκκλησία των νέων ανθρώπων, γιατί απλούστατα σταμάτησε η διαρροή των νέων από την Ορθόδοξη Εκκλησία προς τα ετερόδοξα θρησκεύματα δια μέσου της εκπαίδευσης. Έχουμε δικά μας σχολεία, αν και όχι τόσο καλώς οργανωμένα όσο τα των ετεροδόξων. Προς το παρόν, σχολεία και εκπαίδευση είναι το στήριγμα της όλης προσπάθειας.
Γι’ αυτό ακριβώς, μόνο κατά τα 2 τελευταία χρόνια επενδύσαμε στην εκπαίδευση 2 δισεκατομμύρια σελίνια Ουγκάντας (580.000 ευρώ), για να κτίσουμε καινούργια σχολεία, να συμπληρώσουμε τα παλαιά και να συνεισφέρουμε στα δίδακτρα της σπουδάζουσας νεολαίας.
Εξ αρχής (1997), εγκαταλείψαμε το σύστημα «δωρεάν εκπαίδευσης» Ορθοδόξων μαθητών και μαθητριών στα σχολεία και εγκαινιάσαμε το σύστημα συμμετοχής των γονέων ή συγγενών με «ελάχιστη τιμή λειτουργικότητας», σχεδόν σ’ όλα τα είδη της εκπαίδευσης (εκτός του Ιερατικού Σεμιναρίου). Έτσι, από τις δωρεές των Ελλήνων αδελφών μας, μπορέσαμε μ’ αυτό το σύστημα να κτίσουμε πρόσθετα σχολεία και να βοηθούμε περισσότερα παιδιά στην εκπαίδευση και ακόμη -το σπουδαιότερο- να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα ένα μικρό μηνιάτικο.
† Ο Μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: