Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΡΑΧΗΛΑ.....

Μια συνέντευξη του ανθρώπου που τα ανακάλυψε με τίτλο "One hell of an impression" και εδώ το κείμενο για τους Αγγλομαθείς .
Το ταξίδι του Gerard Gierlinski στην Κρήτη το 2002 προοριζόταν να είναι μια ρομαντική απόδραση για τον ίδιο και τη φίλη του. Αλλά κατέληξε να γίνει πολύ πιο σημαντικός προορισμός - οδηγώντας σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την ιστορία της ανθρώπινης φυλής.
Ήταν η πρώτη φορά ο Gierlinski έφτανε στην Κρήτη, ένα δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Πολωνούς. Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, ο Beata Piechik, ήταν εκεί για να περπατήσουν τις αμμώδεις παραλίες, να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο και να απολαύσουν φαγητό και κρασί στο ήσυχο τουριστικό χωριό της Κισάμου (Τραχείλου), το οποίο είναι γεμάτο με μικρά σπίτια και μερικά ξενοδοχεία.
"Είναι μια εκπληκτική, όμορφη περιοχή", θυμάται ο Gierlinski στα αγγλικά με πολωνικά άγγιγμα. Αλλά ως παλαιοντολόγος στο Πολωνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο Gierlinski ήταν επίσης έτοιμος να καταγράψει τυχόν ανακαλύψεις που θα μπορούσε να κάνει.
"Έχω πάντα έτοιμα - ακόμα και στις διακοπές - ένα σφυρί, μια φωτογραφική μηχανή και ένα GPS", είπε.
Έτσι, όταν είδε ένα περίεργο αποτύπωμα σε ένα βράχο κατά μήκος της παραλίας, ήταν έτοιμος.
Ήταν γύρω στο μεσημέρι και το ηλιακό φως ήταν πολύ σκληρό για να μπορέσει να δει όλες τις λεπτομέρειες των εντυπώσεων - αλλά θα μπορούσε να πει αμέσως ότι δεν ήταν κομμάτια δεινοσαύρων. Πήρε αρκετές φωτογραφίες και βασικά, έπιασε τις συντεταγμένες του GPS, έτσι ώστε να βρει τον τόπο και πάλι.
Τελικά επέστρεψαν στο σπίτι τους από τις ειδυλλιακές διακοπές τους, αλλά ο Gierlinski δεν μπορούσε να βγάλει αυτά τα σχέδια από το κεφάλι του. Για οκτώ χρόνια, αναρωτιόταν γι 'αυτούς. Το 2010, βρήκε μια καλή συμφωνία σε ένα πακέτο all-inclusive και επέστρεψε στην Κρήτη - και αισθάνθηκε υποχρεωμένος να επιστρέψει στο σημείο αυτό. 
Ήταν σχεδόν βράδυ όταν επανεμφανίστηκε εκείνη η επίπεδη πλάκα στην παραλία, μια που οι τουρίστες συχνά κάθονται καθώς πίνουν και κοιτάζουν έξω στη θάλασσα. Αυτή τη φορά, οι μεγάλες σκιές αποκάλυψαν σαφώς το περίγραμμα των αποτυπώσεων - εκτυπώσεις που σαφώς έμοιαζαν με το σχήμα του ποδιού του.
"Αυτό ήταν σαν ένα σοκ για μένα", δήλωσε ο Gierlinski.
Πρόσφερε τις σκέψεις του τελικά και σ' άλλους εμπειρογνώμονες από την Πολωνία, καθώς και από τη Σουηδία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Αγγλία, για να τον βοηθήσουν να αναλύσει τα ίχνη και τα ιζήματα. Όλοι μαζί, καθόρισαν τα ίχνη που άφησαν αρχαίοι συγγενείς των ανθρώπων οτι έγιναν πριν από 5,6 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό θα τα έκανε τα παλαιότερα ίχνη που μοιάζουν με ανθρώπινα - δύο εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερα, από ό, τι τα παλαιότερα που βρέθηκαν στην Αφρική, εδώ και πολύ καιρό και τα θεωρούσαν το "λίκνο της ανθρωπότητας".
Ως και σήμερα δεν υπήρχαν απολιθώματα πρώην ανθρώπων που να έχουν βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη και ο ισχυρισμός του Gierlinski δημιούργησε κακή κριτική και δυσπιστία στους άλλους επιστήμονες σε έναν τομέα όπου οι περισσότεροι  ερευνητές έχουν υιοθετήσει το ειμαστε "αφρικανικοί".
...
Μετά την επιστροφή του στην Πολωνία, εξέτασε την ηλικία των ιζημάτων του Τράχηλα και έκπληκτος έμαθε ότι ήταν από την εποχή του Μινοκαιρίου. Σε στρώματα από βράχο και ιζήματα, η έναρξη του Μειόκενου χαρακτηρίζεται όταν η Μεσόγειος Θάλασσα ήταν προσωρινά αποξηραμένη πριν από περίπου 5,6 εκατομμύρια χρόνια.
....
Μετά τη δεύτερη επίσκεψή του στον Τράχηλο, ο Gierlinski αισθάνθηκε ότι επείγει να γυρίσει πίσω για τρίτη φορά για να μελετήσει περαιτέρω τις εκτυπώσεις και χρειάστηκε άλλοι ειδικοί για να τον διαβεβαιώσω ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν αλήθεια - με άλλα λόγια, ότι δεν ήταν τρελός.
Όταν έφθασαν στο Τράχηλο τον Νοέμβριο του 2010 και άρχισαν να καθαρίζουν την επιφάνεια της πλάκας πετρωμάτων, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ενσωματωμένο όχι με ένα ή δύο αλλά με δεκάδες απολιθωμένα ίχνη - ρηχές εντυπώσεις που άφησαν στην άμμο πολύ καιρό που αργότερα σκληρύνθηκαν σε βράχο.
Τα ίχνη του Trachilos είναι αρκετά μικρά, τα μεγαλύτερα μήκους όχι μεγαλύτερα από 23 εκατοστά - περίπου το μέγεθος ενός γυναικείου μεγέθους έξι παπουτσιών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι "μπροστά, τα δάχτυλα των ποδιών είναι πολύ ανθρώπινα", δήλωσε ο Gierlinski. Αλλά η φτέρνα είναι στενότερη, όπως αυτή ενός χιμπατζή ή γορίλλας.
Τα αποτυπώματα άνηκαν σαφώς σε πλάσματα που συνήθως περπατούσαν σε δύο πόδια. Κρατούσαν τα πόδια τους κοντά τους, σαν τους ανθρώπους, αντί να γέρνουν, όπως κάνουν οι χιμπατζήδες.
Σημείωσε επίσης ότι με βάση τον προσανατολισμό και την τοποθέτηση των κομματιών, τα πλάσματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν πουθενά ειδικότερα. "Η εντύπωση που παίρνετε υποκειμενικά είναι μια μικρή ομάδα από αυτούς τους τύπους που απλώς κρέμονται, απλώς κάνουν το πράγμα τους σε ένα είδος ασαφώς αποδιοργανωμένο τρόπο που μπορεί να κάνει μια ομάδα χιμπατζήδων.
....

Δεν υπάρχουν σχόλια: