Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΠΑΙΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ


Τα ελληνικά βουνά διαλαλούν τη χάρη τους παρακαλώντας μας να τις αγαπήσουμε-και να τις προστατεύσουμε.
Στα τέλη του 19ου αιώνα πολλοί φιλανθείς βιάστηκαν να ανακηρύξουν τις παιώνιες ως τις νέες βασίλισσες του κήπου. Ήταν τόσο ενθουσιώδης η υποδοχή του κόσμου για τις νέες ποικιλίες που εμφανίζονταν κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά που τα τριαντάφυλλα φοβήθηκαν πράγματι πως θα χρειαστεί να παραδώσουν τα σκήπτρα τους σε αυτή τη συντροφιά των ορεσίβιων φυτών με τα ζωηρόχρωμα άνθη. Τίποτε πάντως δεν άλλαξε εν τέλει, το status quo διατηρήθηκε και η παρ’ολίγον νίκη εξόρισε τις παιώνιες στην αυχμηρή νήσο της αφάνειας. Δεν έμελλε όμως η ποινή τους να διαρκέσει, καθώς το άστρο τους άρχισε ξανά πρόσφατα να λάμπει. Ούτε και θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς αφού απολαμβάνουν την προστασία των ολύμπιων θεών. Συνδέονται, βλέπετε, στενά με τον Παιώνα, ο οποίος έτσι όπως τα μνημονεύει η «Ιλιάδα» θεράπευσε τον Πλούτωνα και τον Άρη καλύπτοντας με τα «οδυνήφατα» (παυσίπονα) φάρμακά του τις πληγές που τους προκάλεσαν ο Ηρακλής και ο Διομήδης. Πολλοί αρχαίοι γιατροί θεωρούσαν τις παιώνιες πανάκεια σχεδόν και τις μεταχειρίζονταν για να γιατρέψουν πλήθος ασθενειών ενώ ο Γαληνός πίστευε ακράδαντα ότι μπορούσε να αποδιώξει την επιληψία κρεμώντας στον λαιμό του ασθενούς ένα γιορντάνι με τους σπόρους τους.
ΒΗΜΑ
Ευχαριστώ τον φίλο μου Φωτάκη Γιάννη Δασολόγο που μου έστειλε μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάςб αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες.

1 σχόλιο:

Μαιρη Λ είπε...

πολυ ομορφο το φυτο!αυτη την εποχη το φαραγγι ειναι το κατι αλλο που ειναι ολα ανθισμενα!