Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΠΡΙΝ 8.000.000 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Robert Martin, επιμελητής της βιολογικής ανθρωπολογίας στο Field Museum, και ένας από τους συντάκτες της νέας μελέτης, του περιοδικού Systematic Biology, έχει διαπιστώσει ότι η εξελικτική διαφοροποίηση των ανθρώπων από τους χιμπατζήδες πιθανότατα εμφανίστηκε πριν, περίπου, 8 εκατομμύρια χρόνια και όχι πριν 5 εκατομμύρια χρόνια που είναι η ευρέως αποδεκτή εκτίμηση. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε ένα νέο στατιστικό μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Martin και οι συνεργάτες του. Ο Robert Martin υποστηρίζει ότι για να προσδιορίσει κανείς χρονικά το πότε εμφανίζεται ένα είδος, δεν αρκεί μόνο να συγκρίνει το DNA συναφών ζώων. Αν το έκανε, θα μπορούσε να αποκτήσει μια σαφή εικόνα του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκαν τα κοινά γονίδια των ζώων οδηγώντας στη γένεση νέων ειδών, όμως αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να προσδιορίσει και το πότε χρονικά εμφανίζεται ένα είδος.Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να λάβουμε αυτή την πληροφορία, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο, είναι μέσα από την εξέταση απολιθωμάτων θηλαστικών που εξαφανίστηκαν πριν από πολύ καιρό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση δεδομένων από τα θηλαστικά που ζουν σήμερα και από το DNA τους.
Δουλεύοντας με μαθηματικούς, ανθρωπολόγους και μοριακούς βιολόγους, ο Martin από καιρό προσπαθούσε να ενσωματώσει την εξελικτική πληροφορία που προέρχεται από γενετικό υλικό σε διάφορα είδη με τα απολιθώματα, για να πάρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Η σύγκριση του DNA ανάμεσα σε μέλη σχετικών ζώων μπορεί να προσφέρει μια σαφή εικόνα του πώς εξελίχθηκαν τα κοινά γονίδια με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας έτσι αφορμή για ένα νέο και ξεχωριστό είδος, όπως εξήγησε ο Martin. Τέτοια μοριακή πληροφορία δεν καταλήγει σε ένα χρονοδιάγραμμα που να δείχνει πότε συνέβη η τυχόν γενετική απόκλιση.

Τα απολιθώματα είναι η μοναδική άμεση πηγή πληροφοριών σχετικά με τα είδη που έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό καθώς και την εξέλιξή τους, τονίζει ο Μάρτιν και οι συνεργάτες του, όμως μεγάλα χάσματα στα απολιθώματα μπορεί να κάνει αυτές τις πληροφορίες δύσκολο να ερμηνευθούν. Για μια γενιά, οι παλαιοντολόγοι εκτιμούσαν την ανθρώπινη καταγωγή και προέλευση 6.000.000 χρόνια πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: