Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ....


...Χανίων!!
Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αυτοδιοικητικά δρώμενα στον Νομό Χανίων και την Κρήτη γενικότερα. Επί σειρά ετών εκλεγμένος αυτοδιοικητικός (δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Χανίων, νομαρχιακός σύμβουλος και δήμαρχος Καντάνου), έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι με τίμησαν σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αισθάνομαι ότι όλοι οι πολίτες οφείλουμε να είμαστε ενεργοί και να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον τόπο μας καθώς αυτές έχουν άμεση συνάρτηση με την αναπτυξιακή διαδικασία και την ποιότητα της ζωής, που παραμένει ζητούμενο, ειδικά σε περίοδο εντονότατης οικονομικής κρίσης.
Αφορμή γι’ αυτήν την επιστολή αποτελούν η γενικότερη στάση σας, αλλά και οι κατά καιρούς δηλώσεις και τοποθετήσεις σας εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, που καταδεικνύουν ότι αδυνατείτε, προφανώς, να προσαρμοστείτε μέχρι και σήμερα στον νέο θεσμικό σας ρόλο, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Επικαλείστε μεν.....
...  σε κάθε ευκαιρία ότι είστε αυτοδιοικητικός, εξακολουθείτε ωστόσο να συμπεριφέρεστε ως βουλευτής, θεωρώντας προφανώς ότι θα συνεχίσετε να λειτουργείτε όπως λειτουργούσατε επί σειρά ετών ως κοινοβουλευτικός, δηλαδή χωρίς να δίνετε λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς να δέχεστε κριτική από κανέναν. 
Ταυτόχρονα, επιχειρείτε να απαξιώσετε τις όποιες διαφορετικές φωνές εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο, χωρίς, ταυτόχρονα, να δείχνετε τον αναγκαίο σεβασμό σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει πιστά, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, την Αυτοδιοίκηση, όπως ο πρώην δήμαρχος Σούδας κ. Γιάννης Περάκης. 
Ωστόσο, η Αυτοδιοίκηση έχει άλλα χαρακτηριστικά και άλλες υποχρεώσεις. Τα προβλήματα είναι καθημερινά, αφορούν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών και δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχολόγια ούτε με επικοινωνιακά παιχνίδια ούτε με αφορισμούς. Χρήσιμο θα είναι, λοιπόν, να ασχοληθείτε σοβαρά με την ουσία των προβλημάτων και με τον σχεδιασμό των επόμενων έργων που απαιτούνται στα Χανιά και κυρίως στους πρώην «Καποδιστριακούς» Δήμους, οι οποίοι είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι, όταν ολοκληρώσετε την ατυχή επικοινωνιακή προσπάθεια, εσείς και ορισμένοι συνεργάτες σας, να «καρπωθείτε» τα έργα, που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από τους προηγούμενους δημάρχους και που, ορισμένα από αυτά, βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη. 
Και κάτι ακόμη: Οι διαμαρτυρίες των αυτοδιοικητικών όλης της χώρας για τις συνεχείς περικοπές θεσμοθετημένων πιστώσεων από τους Δήμους είναι απολύτως δικαιολογημένες. Ωστόσο, ο τελευταίος που δικαιούται να διαμαρτύρεται είστε εσείς κύριε δήμαρχε καθώς ως βουλευτής, το 2010, υπερψηφίσατε το πρώτο Μνημόνιο, που προέβλεπε σημαντικές περικοπές πόρων κάθε χρόνο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προφανώς, δεν γνωρίζατε τι ψηφίζατε, όπως και πολλοί άλλοι, τότε, συνάδελφοί σας. Καλό θα είναι, πάντως, έστω και αργά να το διαβάσετε, για να σταματήσετε να εκτίθεστε.
Οσο για την επίκλησή σας, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ότι μεταπηδήσατε στην Αυτοδιοίκηση επειδή «ανακαλύψατε» τα κακώς κείμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή, τι να πει κανείς… Χρειαστήκατε 29 χρόνια ως βουλευτής, εκ των οποίων 4,5 περίπου χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός στον χώρο της Υγείας (όπου το «πάρτι» με τα φάρμακα και τις προμήθειες ήταν συνεχές και καταστροφικό για τα οικονομικά της χώρας) για να καταλάβετε τι συνέβαινε, αν και αποτελούσατε αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού συστήματος που έριξε τη χώρα στα βράχια! Πάλι καλά. Ποτέ δεν είναι αργά…

Ευτύχης Δασκαλάκης
πρώην δήμαρχος Καντάνου, 
πρώην αντιδήμαρχος Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: