Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ...


...για τον χωροταξικό σχεδιασμό 
Ως Δήμος Κισσάμου πιστεύουμε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός χρήσεων γης αποτελούν τις βασικότερες παραμέτρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε το πρότυπο ανάπτυξης που θα επιλεγεί για κάθε περιοχή της Κρήτης, και βεβαίως για το Δήμο μας, να είναι βιώσιμο, περιβαλλοντικά συμβατό και εν τέλει επωφελές για τους πολίτες.
Με βάση αυτή την παραδοχή τόσο ο νέος Καλλικρατικός δήμος Κισσάμου όσο και ο ενσωματωθείς σε αυτόν πρώην Δήμος Ινναχωρίου αλλά και οι πρώην δήμοι Κισσάμου και Μηθύμνης, το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων με συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις, το ΤΕΕ-ΤΔΚ, η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, το σύνολο των Φορέων της περιοχής αλλά και της Π.Ε. Χανίων γενικότερα έχουν εκφράσει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο σχεδιασμού και αδειοδότησης ορυχείων γύψου στην περιοχή του Όρμου Στομίου Βάθης και Ελαφονήσου.   
Η αντίθεση αυτή στηρίζεται στο .....
.. προφανές γεγονός για όλους τους κατοίκους της Κρήτης και το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών φορέων εκπροσώπησής τους ότι μια τέτοια επιλογή θα αποβεί με βεβαιότητα πλήρως καταστροφική για τους κύριους πυλώνες ζωής και ανάπτυξης όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης (της οποίας το Ελαφονήσι συνιστά τουριστική προμετωπίδα), που είναι η τουριστική δραστηριότητα και ο πρωτογενής τομέας. Επίσης μια τέτοια επιλογή θα αποβεί ταυτόχρονα καταστροφική για την περιβαλλοντική, οικολογική, αισθητική και πολιτισμική αξία της περιοχής. Είναι αναγκαίο να σας γνωρίσουμε ότι λόγω της αξίας της αυτής το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης περιοχής  έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000», όπως και στο ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας και διαχείρισης της ορνιθοπανίδας.  
Για το λόγο αυτό ζητούμε από τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας να υιοθετήσουν τις απόψεις του Δήμου Κισσάμου στο ζωτικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη θέση τους ότι η επόμενη φάση της μελέτης αναθεώρησης του Π.Π.Σ.Χ.Α.Α. Κρήτης θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαίο το Συμβούλιο σας να ζητήσει α) από την κεντρική κρατική Διοίκηση την οριστική έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εκπονήθηκε για την περιοχή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και β)  την άμεση προώθηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του πρώην Δήμου Ινναχωρίου, το οποίο έθεσε μετά από πολύχρονη μελέτη και επεξεργασία τις βάσεις ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής, αποκλείο­ντας  λόγω των οδυνηρών συνεπειών που θα είχαν ακόμη και τη σκέψη σχεδιασμού και αδειοδότησης ορυχείων γύψου στη συγκεκριμένη περιοχή. Άλλωστε η ίδια η προηγούμενη μελέτη του Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. Κρήτης είχε ομοίως προτείνει τον αποκλεισμό της λατομικής δραστη­ριότητας από αυτήν (παραγράφους Γ.3.3 – Γ.3.4.2 – Γ.3.7.1 και το χάρτη 4).
Κύριοι Σύμβουλοι ο Δήμος Κισσάμου θεωρεί ότι θα πρέπει να αναδειχθεί με πρωτοβουλία σας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη ευρισκόμενης διαβούλευσης για τη μελέτη αναθεώρησης του Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. Κρήτης ότι οι τοπικές αξίες και ιδιαιτερότητες –ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν αναπτυξιακά το σύνολο της Κρήτης- θα πρέπει να γίνονται σεβαστές κατά τη μελέτη και διαμόρφωση του προτύπου ανάπτυξης και εξέλιξης τόσο των επιμέρους περιοχών της Κρήτης όσο και της Κρήτης συνολικά. 
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Κισσάμου
Γεώργιος Μυλωνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: