Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος VΙ (Το πρώτο μέρος ΕΔΩ, το δεύτερο μέρος ΕΔΩ, το τρίτο μέρος ΕΔΩ, το τέταρτο μέρος ΕΔΩ το πέμπτο μέρος ΕΔΩ
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60) 
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη 
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης 
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα 
Αυτό τον κόσμο το μικρό, άλλοι τον έχουν τώρα 
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε………. Σταύρος Ξαρχάκος
Δίπλα από του Κουτσουρέλη το καφενείο (φώτο) και στρίβοντας πια το δρόμο για την πλατεία, είναι το παπλωματάδικο του Μπικάκη, το ραφείο του Σκευάκη (φώτο) και το λαδάδικο του Κατζουράκη και λίγο κατηφορίζοντας είναι το κουρείο του Τσουρουδιακάκη και δίπλα το Χρυσοχοείο του Βεργεράκη.
Απέναντι ακριβώς απο αυτά τα μαγαζιά κάτω από το σπίτι του Ξηρουχολία είναι το κουρείο του Μαργαριτάκη Θεόφιλου (φώτο) και του Καστανάκη του Μιχάλη
Ας γυρίσομε πίσω στον κεντρικό δρόμο. Δίπλα από του Πατερομιχελή το μαγαζί ήταν το μαγαζί του Νίκου Πατερομιχελάκη που πουλούσε αλεύρια και δίπλα το Φωτογραφείο του ανεπανάληπτου Γιώργη Ανυφαντή (φώτο) με την ξεχωριστή
φωτογραφική τεχνική του που έχει απαθανατίσει ανθρώπους και φύση του τόπου μας όσο κανένας άλλος.
Παραδίπλα είναι το παντοπωλείο του Μανώλη του Βαρουχάκη (φώτο) και δίπλα το ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Πατεράκη με τις εξαίρετες πάστες αμυγδάλου, το γαλατομπούρεκο το μιλφέιγ και τα αμυγδαλωτά του..
Μετά το ζαχαροπλαστείο του Πατεράκη είναι το μεγάλο κατάστημα του Χαραλάμπη του Μαρή που πουλάει οικιακές συσκευές ηλεκτρικές και μη. Ψυγεία, πλυντήρια, σόμπες, πετρογκάζ. 
Δίπλα είναι ο Κωστής ο Σγούρος (φώτο), ο δράκος όπως τον έλεγαν, με το μαγαζί του που πουλεί πρόκες, μπογές και εργαλεία. Ακολουθεί το μαγαζί του Μανόλη Ξηρουχάκη, πρατήριο υγρών καυσίμων με αντλία και προϊόντα της SHEL. Ακολουθεί το κρεοπωλείο του Αντωνομανωλάκη και μετά το   εμπορικό κατάστημα της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών με υφάσματα, ρούχα και υαλικά, ένα λαϊκό μαγαζί προσιτό στους αγρότες με υπάλληλο τον Μανόλη τον Μυλωνάκη. Δίπλα  είναι ένα μεγάλο καφενείο του Μιχελιουδάκη. Στη συνέχεια είναι το μαγαζί του Ξηρουχάκη Δημήτρη (Ξηρουχοδημήτρη), ο φούρνος του Μελισσιανού (φωτο) το μαγαζί του Σκουνάκη που είχε σχέση με τσιμέντα και αργότερα το παντοπωλείο του Γιώργη Κουνελάκη (Φλάσκα) το οποίο κατεδαφίστηκε για διαπλάτυνση της οδού «ομογενών Αμερικής»
Ας περάσομε, όμως απέναντι στο χώρο του Μιχαήλ Αρχάγγελου και στη θέση που είναι το συντριβάνι. Εδώ υπήρχαν τρία μαγαζιά που και αυτά κατεδαφίστηκαν  για το άνοιγμα της πλατείας(!!!). Το ένα μαγαζί ήταν υποδηματοποιείο με ωραία βιτρίνα του Αντώνη του Ξηρουχάκη(Ξηρουχαντώνη). Δίπλα ήταν το ραφείο του Στέλιου Ξηρουχάκη και ένα άλλο μαγαζί του Δ. Σκουνάκη με λάδια. Να σημειωθεί ότι κοντά στην δυτική πόρτα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ήταν να κομψό περίπτερο με τσιγάρα, και κάποιες εφημερίδες που δεν έφερνε ο  Φώτης, του
Γιώργη του Ξηρουχάκη (φώτο). Το κομψό περίπτερο μετατοπίστηκε για να ανοίξει ο χώρος της εκκλησίας και έδωσε τη θέση του σε ένα άκομψο έκτρωμα που έκλεισε και την πλατεία και τη θέα προς τη θάλασσα(!)
Επίσης να σημειωθεί ότι μπροστά από την κύρια είσοδο του Μιχαήλ Αρχαγγέλου κάθε πρωί κάποιοι ψαράδες έστηναν πάγκους μέχρι το μεσημέρι και πουλούσαν τα ψάρια τους!!
Ο ΨΑΡΟΠΑΓΚΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΧΛΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: