Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ

...στην ετήσια εκδήλωση  του Μορφωτικού Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου   Πλοκαμιανών Κισάμου στις 6 Αυγούστου στην όμορφη Χρυσοσκαλίτισσα
Την τιμητική τους είχαν τρεις καλλιτέχνες με καταγωγή από την Κίσαμο για την προσφορά τους στην διάδοση της κρητικής μουσικής και της παράδοσης.  
Καμηλάκη Αρετή βιολί από την πόλη της Κισάμου, Κυριτσάκης Κωστής από το όμορφο Έλος και Πετραντωνάκης Αντώνης από τα Πλοκαμιανά. Οι δυο πρώτοι δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και ο Αντώνης στην μακρινή Αυστραλία. Τις τιμητικές πλακέτες παρέδωσαν στους συνεχιστές της Κρητικής παράδοσης ο περιφερειάρχης κ. Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης και ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Ιναχωρίου κ. Β. Γλαμπεδάκης.
O Κωστής Κυριτσάκης ασχολείται ....
...με την κρητική λύρα από 8 χρονών, με δασκάλους το Μανώλη Μαθιουδάκη και μετέπειτα το Ross Daly, και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Βόρεια Ελλάδα από τα 13 του χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις της ομογένειας σε περισσότερες από 15 χώρες παγκοσμίως. Σε ηλικία 11 χρονών είχε την τιμή να παίξει με τον μεγάλο Γιώργη Κουτσουρέλη μια σειρά σκοπούς σε γάμο στο Καστέλι Κισάμου. 
Η Αρετή Καμηλάκη γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου το Ιούνιο του 1985, σε ηλικία 6 ετών εγγράφεται στα προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) και ξεκίνα μαθήματα παραδοσιακού Βιολιού. Τα πρώτα της μουσικά ερεθίσματα προήλθαν από το μεγάλο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της Κισάμου Μιχάλη Κουνέλη. Ένα χρόνο αργότερα ξεκινάει κλασσικές σπουδές στο βιολί, (θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής κτλ), στο Ωδείο της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Σε ηλικία 10 ετών είχε την  τύχη να παίξει στο σπίτι του γνωστού κισσαμίτη  καλλιτέχνη και δεξιοτέχνη στο λαούτο Γεώργιο Κουτσουρέλη, ο οποίος μάλιστα αφιέρωσε στη μικρή Αρετή 3 χειρόγραφες ενυπόγραφες μαντινάδες στις οποίες επαινεί το ταλέντο της.
Το 2004 εγγράφεται στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παίρνει  ειδίκευση στην «Ερμηνεία και εκτέλεση παραδοσιακών οργάνων-βιολί» απ’ όπου αποφοιτεί το 2009 με άριστα. Το 2005 αποκτά το πτυχίο αρμονίας  και συνεχίζει τις σπουδές της στο κλασσικό βιολί  ενώ συγχρόνως  δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα  με σχήματα παραδοσιακής μουσικής, σε μουσικές σκηνές κτλ .
Από το 2012 ως σήμερα είναι τακτικό μέλος της ορχήστρας της χορωδίας της Ιεράς μητρόπολης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως, έχει συμπράξει σε πλήθος συναυλιών και έχει ταξιδέψει 3 φορές Κων/πολη, Σμύρνη, Αιβαλί, συνοδεία του Πατριάρχη, σε συναυλίες στο Ζωγράφειο Ίδρυμα της Κων/πόλης , στο Πατριαρχείο, στη Σμύρνη κτλ. Ενώ έχει συμμετάσχει και σε δυο c.d της χορωδίας.
Ο Αντώνης Πετραντωνάκης γεννήθηκε στις 8 Αυγ. 1979 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου και έζησε μέχρι τα 8 του χρόνια. 
Από το 1988 και μέχρι το 1999, ζει στα Χανιά με τους γονείς του Γιάννη και Ειρήνη, και την αδερφή του, Ολίβια.
To 1998 - 1999 υπηρετεί ως Καταδρομέας/Αλεξιπτωτιστής  στην 1η Μοίρα Αλεξ. στο Μάλεμε Χανίων.
Τον Οκτ. του 1999 ξαναγυρίζει στην Αυστραλία για να αρχίσει τις σπουδές του στον αεροπορικό χώρο. Κατοικεί στο Σίδνεϊ με τη σύζυγό του Marie και την κόρη του, Joanna.
Αεροπορικές σπουδές και καριέρα (τα κυριότερα):
- Πτυχίο Χειριστή Αερομεταφορέων Αεροσκαφών
- Ανώτατο πτυχίο Εκπαιδευτή Χειριστών
- Πανεπιστημιακό πτυχίο σε Αερομεταφορές 
- Μεταπτυχιακό σε Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων (αποφ. 2017)
- Ξεκίνησε να παίζει λύρα σε ηλικία 9 ετών και κιθάρα στα 16. Στα 20 αρχίζει την εκμάθηση λαγούτου, μαντολίνου, τζουρά και μπαγλαμά. 
Συμμετέχει ενεργά στην ελληνική παροικία του εξωτερικού με εμφανίσεις σε διεθνές φεστιβάλ, κοινωνικές εκδηλώσεις και συμμετοχές σε σχήματα από την Ελλάδα όπως το Βαρθακούρη, Διονυςίου, Λιανό αλλά και με κρητικούς καλλιτέχνες όπως τον Σκουλά, Αλεφαντινό, Καραγιώργη, Βακάκη, Κατάκη και πολλούς άλλους. Με το σχήμα του, τους "Ήχο Νυξ", προωθεί την ελληνική μουσική σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Σας ευχαριστούμε για την φανταστική μουσική βραδεία που απολαύσαμε με τους ήχους της λύρας του Κωστή και το βιολί  της Αρετής 
Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν ακόμα και από απόσταση ήρθαν να διασκεδάσουν, ευχαριστούμε τους συγχωριανούς που τώρα 6 χρόνια ανελλιπώς βοηθούν και συμμετέχουν σε όλες της εκδηλώσεις, ένα σύνθημα για του χρόνου διακοπές όλοι στα χωρία μας, συγγενής και φίλοι ας σμίξουμε, από όλα τα μέρη του κόσμου, ραντεβού να θυμηθούμε τα παλιά να γνωρίζονται τα παιδιά, να φάμε να πιούμε και να ξημερωθούμε   
Το ΔΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΎ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΟΚΑΜΙΑΝΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: