Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΒΟΡΕΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ!

Τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης με τις αναγκαίες πιστώσεις για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση έκτασης 610.807,65 τ.μ. στην περιοχή «Βουλισμένη» Ελαφονησίου, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, για να προφυλάξει την περιοχή.
.... Μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί Φορέας Διαχείρισης που να έχει τη συνολική ευθύνη της διαχείρισης της περιοχής, για την οποία παρατηρείται μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και παράλληλα λόγω της συνεχώς αυξανόμενης, συν τω χρόνω, επισκεψιμότητας τους θερινούς μήνες της παραλίας του Ελαφονησίου, στην έκταση βόρεια της παραλίας και βαθμιαία, παρατηρούνται φαινόμενα υποβάθμισης και καταστροφής των φυσικών ειδών, οι οποίες οφείλονται στα παρακάτω αίτια:
1. Ανεξέλεγκτη κίνηση και στάθμευση μεγάλου αριθμού οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων σε χώρο που φύονται οικότοποι προτεραιότητας.
2. Ανεξέλεγκτη χρήση χώρων στους οποίους υπάρχει φυσική φρυγανική βλάστηση για στάθμευση οχημάτων των επισκεπτών.
3. Μόνιμη στάθμευση αριθμού τροχόσπιτων και άλλων τροχοφόρων σε τμήμα της συνολικής έκτασης η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «αναδασωτέα» με την αριθμ. πρωτ. 3176/12-3-2013 (ΦΕΚ 221/Δ'/30-4-2013) απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
4. Ανεξέλεγκτη βόσκηση από αιγοπρόβατα στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες η οποία παρεμποδίζει ή καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση των προστατευόμενων ειδών της περιοχής.
Δηλαδή για να καταλάβω... ως και σήμερα οι δήμοι (δυο δήμοι εκμεταλλεύονται την περιοχή) έκαναν ζημιά και τώρα η περιφέρεια θα επανορθώσει ... οκ
Σαν πρώτο βήμα ακούγεται καλό, σίγουρα θα έχουν σκεφτεί και που θα σταματούν τα αυτοκίνητα που καθημερινά είναι πάνω απο 2000, ίσως να εφαρμόσουν την παλιά ιδέα του πρώην δημάρχου κ. Κουκουράκη; (Θα μεταφέρονται με δημοτικά λεωφορεία ο κόσμος και έξω απο την Νατούρα θα φτιαχτεί ένας νόμιμος χώρος στάθμευσης.) Φυσικά αν τα καταφέρει και βρει τα λεφτά για να τα απαλλοτριώσει η περιφέρεια, που θ' ανήκει η έκταση; Θα φτιαχτεί πάρκο;
 - Πάντως είναι γεγονός οτι το νησάκι έχει τα χάλια του και κάθε χρόνο είναι σε χειρότερη κατάσταση. Το μονοπάτι είναι διαλυμένο, τα σκοινιά σε κακή κατάσταση και όποιος θέλει κατασκηνώνει κάτω απο τους κέδρους αφού δεν υπάρχει φύλακας (φύλακας υπάρχει για τα λεωφορεία). Και φυσικά οι οικολόγοι φωνάζουν δικαιολογημένα, γιατί πλέον οι ομπρέλες μπήκαν και στο νησάκι.
Το Ελαφονήσι είναι όμορφο και τραβάει πολύ κόσμο, είναι στο χέρι μας να το προστατέψουμε και δεν είναι δύσκολο αν φανταστούμε οτι κάποτε ένας μικρός δήμος ο Ιναχωρίου, το είχε μετατρέψει σε τουριστικό παράδεισο. (φυσιολατρικές διαδρομές- μονοπάτια- κατατοπιστικές πινακίδες -τουριστικά περίπτερα- αναδασώσεις) Για να δούμε που θα ξετελέψει ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: