Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΚΙΣΑΜΟΠΟΛΙ

ΚΙΣΑΜΟΠΟΛΙΣ....σε βενετσιάνικο χάρτη του 1668. Διότι η ιστορία μπορεί να διαδίδεται αλλά όταν έχουμε τέτοια στοιχεία καλό είναι όσοι δεν ξέρουν να μην λένε ότι τους κατέβει. Μάλιστα τον χάρτη αυτό αποκάλυψε ο Κισαμίτης ερευνητής Χατζηκοκολάκης Κωστής το 2015. 
Βέβαια εγώ θα προχωρήσω ακόμα λίγο και αν προσέξετε στο χάρτη αυτό που δείχνει λίγο παράξενα την γειτονιά μας, έχει άλλο ένα κάστρο με το όνομα Αsproloinonia!!! (Asprolomonia) δυτικά του ποταμού των Νοπηγείων. Είναι σωστή η θέση του κάστρου αυτού και βρίσκεται στα δυτικά του χωριού Κολένι, δίπλα από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Ήταν κτισμένο πάνω σε βράχο και η εκκλησία ήταν εντός του φρουρίου, είχε όπως λένε και λιμάνι. (έχουν βρεθεί οι δέστρες) 
Πριν 3 χρόνια έγινε ένας καθαρισμός της δυτική μεριάς και αποκαλύφτηκαν σκαλοπάτια και τοίχος με κατεύθυνση βορρά-νότο πάνω από 40 μέτρα, το όνομα τώρα ας το ετυμολογήσουν οι γνώστες.
Στο χάρτη που αξίζει να βρεθεί ολάκερος και να μελετηθεί έχει ένα ακόμα γνωστό πύργο της περιοχής μας στα δυτικά (στο Σφηνάρι απο πάνω) τον ονομάζει Cornico και κατά 99% είναι ο Πύργος στα Βαλσαμάκια.
Αυτά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: