Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Γράφει ο Λυκούργος Καμηλάκης στο βιβλίο του "Κισαμίτικα νάκλια" 
.. ονομαστό μαγέρικο και έξω απο τα σύνορα της πόλης και της Κρήτης ήταν το μαγέρικο του Παπαδόγιαννη (1901-1976). Ο Ξακουστός αείμνηστος Παπαδάκης Γιάννης ήταν αυτοδίδακτος μάγειρας και μαγείρευε με αγνά υλικά της περιοχής. Έχουν μείνει αξέχαστες οι μυρωδιές του, που κατέκλυζαν όλη την αγορά του Καστελιού όταν μαγείρευε.
Χαρακτηριστικό του ήταν ότι προσάρμοζε τις μερίδες, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη. Στο φτωχό βιοπαλαιστή εργάτη, αγρότη, προσέφερε μεγάλες μερίδες, διπλό ψωμί και περισσότερη σάλτσα με λίγα χρήματα. Ο άνθρωπος αυτός ο καλλιτέχνης της μαγειρικής -όπως τον αποκαλούσαν, συνδύαζε την αυθεντική κουζίνα, την παλιά αγνή κισαμίτικη φιλοξενία,με το επάγγελμα του εστιάτορα.
Αξέχαστα μένουν μερικά από τα φαγητά του ... ψάρι πλακί, μπαρμπούνια με άσπρη σάλτσα, αρνάκι φρικασέ και το γιουβέτσι.
Άφησε την τελευταία του πνοή μαγειρεύοντας το 1976.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: